Прекратиха знаковото дело срещу Алексей Петров
Прекратиха знаковото дело срещу Алексей Петров / снимка: sxc.hu
Прекратиха знаковото дело срещу Алексей Петров
70733
Прекратиха знаковото дело срещу Алексей Петров
  • Прекратиха знаковото дело срещу Алексей Петров

Едно от знаковите дела, образувани по времето на предишната власт - т.нар „Голям Октопод”, е прекратено от Специализирания наказателен съд.

След шумната акция под ударите на полицията и разследването попаднаха бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Николай Велков и двамата братя Йордан и Пламен Стоянови, по известни като Дамбовците.

Близо 4 години след операцията по тяхното задържане, прокуратурата не събра достатъчно доказателства срещу тях и делото няма да влезе в съда.

Решението на спецсъда идва след като обвиняемите помолиха процесът или да влезе в съда или обвиненията да бъдат свалени заради двете години, изминали от тяхното първоначално повдигане.

Съдът е върнал делото на прокуратурата, като й е дал възможност да внесе делото или да предложи глоба или споразумение. Реакция обаче не е последвала. Процесът обаче все още не е отписан напълно, тъй като все пак той ще продължи да се води само срещу Момчил Кръстев.

Първоначалните обвинения бяха за мащабна престъпна група, занимавала се с източването на „Кремиковци”, рекет и изнудване, сводничество. Операцията беше шумно афиширана от МВР, които се похвалиха, че са разбили група, действала повече от 10 години.

Делото впоследствие беше разделено на три от прокурор Светлозар Костов. Третата последна част е фокусирана върху сводничеството. В съда остава да се гледа т.нар „Малък Октопод”, отново с основен подсъдим Алексей Петров, като процесът вече се точи над две години. Обвиненията по него са за рекет и принуда.