Протестна мрежа внесе сигнал срещу Пеевски, Василев и Бареков
Протестна мрежа внесе сигнал срещу Пеевски, Василев и Бареков / снимка: БГНЕС

Активисти от „Протестна мрежа" внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за "организирана престъпна група" около депутата от ДПС Делян Пеевски, собственика на КТБ Цветан Василев и Николай Бареков.

Сигналът е основно за търговия с влияние и възможност за пране на пари чрез медии. Подчертана е и разликата между декларирания и реалния начин на живот на Пеевски, която според активистите била повече от видна.

В сигнала са посочени и връзките на депутата и майка му Ирена Кръстева с офшорни дружества, приложени са и редица медийни публикации по темата. Под въпрос е поставено и финансирането на новата партия на Бареков.

Целта на „Протестна мрежа" е прокуратурата да провери за евентуално извършване на престъпления на базата на посоченото в сигнала. Копие от сигнала ще бъде изпратен до президента Росен Плевнелиев, Европейската комисия и до всички партньорски служби на ДАНС, съобщиха от сайта noresharski.com.

Сигналът е подготвен с участието на журналисти, неправителствени организации и юристи. Той е дълъг 17 страници и обобщава факти, които са станали публично достояние от публикации в медиите.

От "Протестна мрежа" очакват от прокуратурата да извърши проверка по тях за евентуалното наличие на престъпление от общ характер. С това Протестна мрежа започва изпълнението на заложения в декларацията й от 17 октомври основен принцип на операция "Чисти ръце", а именно: Премахване на всички връзки между държавното управление и мафията, се казва в съобщение на noresharski.com.

Междувременно в интервю за pik.bg Делян Пеевски коментира, че не се притеснявал от медийни публикации, „оформени в папчица под формата на сигнал до Главния прокурор".

„Въпросните публикации са изтупани от прахта на архива и сега ги размахват като знаме. Всичко това са лъжи и дори се радвам, че ги пращат за проверка", добави депутатът от ДПС.

По повод сигнала на "Протесна мрежа" Корпоративна търговска банка АД също излезе с позиция, цитирана от standartnews.com:

Корпоративна търговска банка АД и председателят на Надзорния й съвет Цветан Василев категорично отхвърлят опитите на представителите на „Протестна мрежа" да заблуждават обществеността с невярна и тенденциозна информация, това се посочва в съобщение на банката, изпратено до медиите. „Подобна на описаната от „Протестна мрежа" свързаност съществува единствено в представите на хората, съчинили и внесли сигнала. Вероятно действията им са провокирани от разследванията, които се водят срещу личности, от които те са финансово и икономически зависими", пишат в позицията. Според КТБ АД сигналът на „Протестна мрежа" до прокуратурата, както и твърденията в него, освен неоснователни, са и неадекватни. Проверката за законосъобразност на дейността на банките в България е отговорност на регулаторния орган БНБ и на одитиращи дружества. Да се вмени подобна отговорност на Прокуратурата би значело да се криминализира кредитната и банкова дейност като цяло, се казва в съобщението. Капиталовата структура на Корпоративна търговска банка АД е ясна и прозрачна. Делян Пеевски и Николай Бареков нямат участие в нея, нито са акционери. Разглеждат се варианти Корпоративна търговска банка АД и Цветан Василев да заведат иск срещу авторите и вносителите на сигнала за уронване на престижа и авторитета на банката, се казва в съобщение на банката.