Фонд Читалища осигури работа за 24-ма трайно безработни
Фонд Читалища осигури работа за 24-ма трайно безработни / archive.dariknews

Даниела Димитрова - ръководител на Сдружение "Плевенски обществен фонд-читалища" представи на среща с журналисти финализирането на проект, свързан с подобряване на качеството на живот в селските общности, чрез осигуряването на заетост за трайно безработните хора от най-малките населени места.

Целта на проекта е съобразена с целите на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" като част от Националната стратегическа рамка "Развитие на човешкия капитал с цел осигуряване на по-висока заетост, доходи и социална интеграция".

В рамките на проекта са обучени 24 безработни лица, по-голямата част от които са жители на община Долна Митрополия, която е член на Сдружението.
Даниела Димитрова сподели, че първоначалното изследване е показало, че там безработицата е с по-големи показатали в сравнение с тези за община Плевен, което е и една от причините да се обърнат към община Долна Митрополия. Тя изрази задоволството си от работата със служителите в Бюрото по труда там.

24-та безработни са били професионално квалифицирани в професията "Социален асистент" като са положили изпити, след което са получили и удостоверения за професионална квалификация, които могат да им послужат да си намерят работа и извън България.

В момента след обучението тези 24-ма души, които са на средна възраст от 50 години продължават да прилагат придобитите умения в родните си села под формата на тримесечен стаж, който им се заплаща в рамките на минималната за страната работна заплата.

Даниела Димитрова обясни, че по време на обучението хората са получаваали стипендия - по 8 лв дневно, както и пари за пътни разходи. Тя отбеляза, че това е проект, по който администратор на финансите е Агенцията по заетостта и сподели, че екипът на Сдружение "Плевенски обществен фонд-читалища" е работил много трудно с административните служби на Агенцията и най-вероятно ще приключи с работата по тези схеми.