ВСС определи демонстрациите в Пловдив за форма на натиск
ВСС определи демонстрациите в Пловдив за форма на натиск / Декларацията беше подкрепена и от правосъдния министър Зинаида Златанова. © снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет определи демонстрациите пред Съдебната палата в Пловдив от миналата седмица като форма на натиск. Чрез декларация ВСС осъди протестите, провеждани докато апелативният съд заседаваше по делото за т.нар. вакъфски имоти.

Действията на шестващите по улиците представлявали натиск по отношение на съда, което според Съвета е недопустимо. Работата на съда не трябва да бъде използвана за политически цели или за създаване на напрежение между хората, пише още в декларацията. Изразена е и тревога от поведението на общинските власти, позволили подобен тип протести.

Декларацията беше подкрепена и от правосъдния министър Зинаида Златанова.

Преди началото на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров коментира и напрежението в Пловдив от миналата седмица, когато демонстранти влязоха в сблъсък с полицията.

„Никой не протестира, когато съответните закони бяха приемани. Сега протестите се пренасят пред сградите на съда. Пловдив е един толерантен град, не е град, който е свикнал да вижда запалени джамии. Гражданите там не са хора, които биха атакували турско, гръцко или дявол знае кое консулство. И ако някой мисли, че на територията на Пловдив, или на който и да е град, може да разиграва тази карта с етнически и политически цели, аз мисля, че с министър Цветлин Йовчев сме на едно мнение - няма да успее. Така както не успя в Пловдив”, коментира Цацаров.