Олимпийският огън пламна!
Олимпийският огън пламна! / снимки: Guliver/Getty Images

С изключително пищна церемония, изпълнена със светлинни ефекти и много символика, бе даден стартът на Олимпиадата в Сочи. Игрите ще продължат до 23 февруари, когато жертвеникът ще бъде угасен.

Тайната, кой ще запали огъня, бе разбулена след продължилата близо три часа церемония по откриването на стадион „Фишт". Олимпийският огън бе запален от двете руски легенди Ирина Роднина и Владислав Третяк. Но всичко започна в 18.14 часа българско време...

Началото бе дадено с изобразяването на всяка една от буквите на азбуката - кирилицата, като и символ на руската наука и култура. Първата част премина под надслов „Сънища - мечти за Русия" и бе посветена изцяло на страната-домакин на Игрите.

Олимпийският огън пламна!
netinfo

Непосредствено след издигането на руското знаме от петима космонавти, започна традиционният парад на нациите. Всяка една от 88-те страни делегира свой представител, който да носи националния флаг. Отборите влизат по азбучен ред с две изключения. Гърция влезе първа, тъй като първата Олимпиада се е провела там. Последната нация бе Русия като домакин на събитието. Сборная премина през стадиона под звуците на местната популярна група "Тату".

Родните олимпийци също дефилираха в парада. Знаменосец на българските спортисти бе Мария Киркова.

Малко след парада на нациите организаторите представиха на публиката трите талисмана - Белият мечок, Леопардът и Зайка. Те от своя страна отстъпиха местата си, за да бъде излъчен кратък филм, който пресъздаде част от историята на Русия.

Десетки гимнастици и акробати, стотици танцьори превзеха сцената, за да покажат още символи на местната култура. Великите моменти в руската история бяха демонстрирани чрез танци и оригинални технически средства, а балет майсторите преведоха зрителите през историята на „Война и мир".

Малко след това стадионът бе облян в червени светлини, заради Октомврийската революция. Домакините показаха голяма част от историята на Русия чрез красиви фигури и много голям брой танцьори.

Приветствени речи произнесоха президентът на организационния комитет на "Сочи 2014" Дмитрий Чернишенко и президентът на МОК Томас Бах. След това президентът на Русия Владимир Путин официално даде старт на Игрите.

Първата жена-космонавт и режисьорът Никита Михалков взеха участие в церемонията по издигането на олимпийския фланг.

Мария Шарапова внесе факела с огъня на олимпийския стадион. Тенисистката го предаде на Елена Исибнаева, Александър Карелин продължи щафетата, след него Алина Кабаева предаде огъня на Ирина Роднина и Владислав Третяк, които отнесоха огъня до чашата в олимпийския парк, за да грее там до 23 февруари.

Олимпийският огън пламна!
netinfo

Олимпийският стадион „Фишт", на който се провежда грандиозното събитие, е изключително съоръжение, с капацитет 40 хиляди души. Покривът е оцветен в различни светлини по време на церемонията.

Олимпийският огън пламна!
netinfo

 

Всичко за Зимните олимпийски игри четете ТУК