Камбитов отлетя за Италия, подписва споразумение за сътрудничество с кмета на Лече
Камбитов отлетя за Италия, подписва споразумение за сътрудничество с кмета на Лече / netinfo

Кметът Атанас Камбитов отлетя за Италия, където с кмета на Лече Паоло Пероне ще подпишат двустранно споразумение за сътрудничество.

Визитата се финансира по европроект и нито лев няма да бъде похарчен от общинския бюджет, поясняват от пресцентъра общината. Заедно градоначалника в представителната делегация на общината пътува и председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков.

Една от целите на посещението е постигане на дългосрочно партньорство в рамките на кандидатурата на Благоевград за Европейска столица на културата 2019. В миналото двата града са били побратимени, като с новото споразумение кметът Камбитов цели трайно възстановяване на двустранните взаимоотношения и сътрудничество между Благоевград и Лече.

С подписите си под споразумението за двустранно сътрудничество Камбитов и Паоло Пероне ще впишат Благоевград трайно в европейската културна традиция, а партньорството с италиаанския град Лече ще осигури възможност на Благоевград да се включи в редица инициативи и кампании в сферата на културата, туризма и икономиката. Стойността на проекта, в рамките на който се осъществява визитата, е 1 371 500 евро, а бюджететът за община Благоевград е 119 900 евро.

Партньори по него са италианската провинция Римини, община Лече, регионът на езерото Балатон в Унгария, община Дубровник в Хърватия, италианската провинция Кампобасо, община Кавала, Агенцията за икономическо развитие на Сараево, община Глина, Център за бизнес развитие град Крани, Словения и Западен район за развите в Унгария. Целта на проекта е оптимизиране на туристическите услуги чрез интегриран подход в сектора. В резултат се очаква устойчив икономически растеж и повишаване на заетостта.

InTourAct е насочен към популяризиране не само на централните туристически дестинации, но също така и околните райони. Основните компоненти от работата по проекта са  удължаване на туристическия сезон, екологична и икономическа устойчивост и подобряване на предлагането на туристическите услуги.