Ученици от Попово ще стажуват в италианска биоферма
Ученици от Попово ще стажуват в италианска биоферма / sxc.hu

Осемнайсет ученици от Попово ще стажуват това лято в биоферма в италианския град Сполето. Това съобщиха от професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров".

Договорът за провеждането на стажа е бил подписан преди дни от директора на училището Теменуга Тодорова, когато тя и още двама преподаватели посетили ферма „Петриче". Там те се запознали с условията на отглеждане на земеделски култури и животни, разгледали машините и съществуващата техника, както и цеховете за производство на вино, зехтин и биохляб.

Договорено било учениците от Попово да работят в лехите със зеленчукови растения, да се грижат за маслиновите дръвчета във фермата, както и да поработят в лозовите масиви. „Целта е децата да натрупат професионална компетентност в друга, различна от местната среда", каза г-жа Тодорова.

В края на юли за Италия ще отпътуват учениците от професиите „техник растениевъд", „техник на селскостопанска техника" и „организатор туристическо-агентска дейност". По време на двадесетдневния им престой там за гимназистите ще бъде организирана и богата културна програма.

Други новини от Шумен