Гришо със страшен сервис отказа американец на старта в Мелбърн
Гришо със страшен сервис отказа американец на старта в Мелбърн / Gulliver/Getty Images

Ракета номер 1 на България при мъжете Григор Димитров започна с победа участието си на първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open, тази нощ. Гришо, под номер 22 в основната схема, се наложи с 3-1 сета над американеца Брадли Клан, №95 в света.

На корт номер 19, в адска жега, Димитров загуби първия сет след тайбрек, с 9:7 точки, но спечели следващите три с 6:4, 6:4, 6:3, за два часа и 33 минути игра.

Българската надежда се разправи с противника благодарение на страхотен сервис, като първото му подаване бе почти без грешка през целия мач.

Във втори кръг Димитров ще срещне Йен-Сун Лу който победи квалификанта Джими Уанг с 3-0 сета - 6:3, 6:2, 6:1.

При положителен развой за българина и във втория мач на пътя му може би ще се изправи Милош Раонич, или Виктор Ханеску.

Ето и как протече мачът между Гришо и Клан -

Димитров сервира първи в мача, който започна малко след 2.10 часа. Той взе първия гейм на нула, но съперникът му също толкова бързо изравни. Гришо спечели сравнително лесно и следващото си подаване, и в четвъртия гейм стигна до 30:40, но не успя да пробие Клан.

Григор стигна до точка за пробив в шестия гейм, но Клан отново се върна, и след това изравни за 3:3. До 4:3 българският тенисист стигна след нов гейм взет на нула.

Най-добрият шанс за пробив за Гришо бе в осмия гейм, когато поведе с 40:15, но след това съперникът му успя да възстанови равенството с поредни точки за 4:4. Димитров продължи да взима леко и бързо своите севрис геймове, за 5:4.

11-ят гейм бе третият, в който Гришо не даде точка на съперника. Той поведе на два пъти и в 12-я гейм, но накрая отново американецът изравни до 6:6 и прати мача в тайбрек.

Тайбрекът потръгна по-добре за Клан, и той успя дори да пробие Григор. Димитров се върна отлично и тъкмо на време, за да обърне резултата, и да поведе с 6:4, и така да има два сет-бола. Той пропиля и двата, за ново 6:6.

След 7:7, Клан взе следващите две точки и така спечели сета, след 50 минути игра на корт 19.

***

След като не успя да пробие нито веднъж Клан в първия сет, Гришо започна с пробив във втория за 1:0. Макар и не много бързо, той затвърди пробива, до 3:1.

Григор продължи да води благодарение на първия пробив, и бе близо до втори, в седмия гейм, но Клан успя да го вземе. Все пак, с гейм на нула, Димитров се приближи само на един от спечелване на гейма.

След 6:4 Гришо спечели сета, и изравни резултата, след нови 33 минути игра.

***

В третия сет, двамата си размениха сервис геймове, но четвъртият доста затрудни Димитров, преди да го спечели. Веднага след това, той поведе с 30:0 с първи шанс за пробив в този сет, но историята от предишните случаи се повтори, и той загуби гейма.

След 3:3, Гришо най-после се възползва подобаващо от шанс за пробив, върна се в седмия гейм, след като изоставаше с 15:40, и го спечели, за да вземе подаването на своя съперник, и да поведе с 4:3.

При 5:4, Брадли Клан изигра силен гейм, и затруни сериозно Григор Димитров, но въпреки това българинът успя да вземе подаването си, и да затвори сета с 6:4.

***

Гришо започна по най-добрия начин третия сет - с пробив, и поведе за осем минути с 2:0 гейма. След това вече двамата започнаха да си разменят подаванията. Димитров обаче запази аванса си, и накрая, с нов пробив, затвори сета с 6:3, само за 26 минути игра.

С това приключи и първият мач за първата ракета на България в Мелбърн.