Силни снеговалежи парализираха Северна Италия; опасност от лавини в Австрия
Силни снеговалежи парализираха Северна Италия; опасност от лавини в Австрия / снимки: БГНЕС, архив

Движението по редица магистрали в Северна Италия е спряно поради силните дъждове и снеговалежи, които прекъснаха електричеството в няколко района, предаде ИТАР-ТАСС. Френски скиор е загинал, след като е бил пометен от лавина в Алпите над Торино. Спасителните служби не са успели да реанимират 24-годишния младеж, жител на Анси, който е починал от множествените травми, задушаване и измръзване, предаде АФП.

Гражданската отбрана предупреди, че има опасност от наводнения в Лигурия, където през последното денонощие са паднали 350 мм дъжд и сняг. В северната част на Апенините са регистрирани рекордни валежи. В планините е обявена опасност от лавини, а в Ломбардия силните дъждове предизвикват опасност от свлачища.

Поради щорма временно е затворено пристанището на Генуа и е ограничена работата на пристанището в Каляри. По крайбрежието са регистрирани пориви на вятъра със скорост от 27 м/сек. Затруднено е движението в Неаполитанския залив. Във Венеция равнището на морето се повиши до критичните 115 см. Много туристически обекти са потопени. Според синоптиците се очаква времето да се подобри през следващите дни, макар че температурите ще паднат. Фронтът на валежите ще се премести на юг.

Железопътният трафик между Швейцария и Италия е бил възстановен тази нощ след 12-часово прекъсване поради силните снеговалежи в Италия. Влаковете обаче се движат със закъснение, предаде АФП.


Силни снеговалежи парализираха Северна Италия; опасност от лавини в Австрия
netinfo

Почти 3000 жилища са останали без електричество в Западна Австрия поради силния вятър. През последните два дни в планинските райони на Тирол падна до половин метър сняг, придружаван от силен вятър. В момента аварийните служби възстановяват електроподаването, съобщава БТА.

В няколко района е прекъснато движението на влаковете, придвижването по пътищата също е затруднено. В планините се препоръчва да се кара с вериги и е издадено предупреждение за лавини.

Силни снеговалежи парализираха Северна Италия; опасност от лавини в Австрия
netinfo

В източната част на Австрия от няколко дни времето е необичайно топло за сезона. Температурата през деня във Виена достига 18 градуса.

В Ирландия беше обявена червена степен на тревога за бури на западното и южното крайбрежие на острова. Очаква се през нощта и утре там да паднат силни дъждове, придружавани от пориви на вятъра до 39 м/сек. Поради стихията утре ще бъде спрян морския транспорт с Великобритания.