Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС през януари
Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС през януари / снимка: sxc.hu

Преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС ще започнат през януари, а напредъкът в тях ще зависи главно от нормализирането на отношенията с Косово, съобщи европейски източник, цитиран от БГНЕС.

Зелената светлина била дадена от министрите на външните работи, които проведоха заседание в Брюксел. Те определили 21 януари като дата за първата междуправителствена конференция ЕС-Сърбия, съобщи еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

Сърбия се надява да стане 29-ят член на съюза до 2020 г., следвайки пътя на Хърватия, която се присъедини към ЕС на 1 юли тази година.

Редица държави членки на ЕС, включително Германия, изтъкнаха необходимостта да се обвърже процесът на присъединяване с подобряването на отношенията с Косово, съобщиха дипломатически източници.

Европейската комисия съобщи неотдавна, че е постигнат огромен напредък в нормализирането на отношенията, намерил конкретно изражение в историческото споразумението между Белград и Прищина тази пролет.

Последните месеци обаче показаха, че положението остава нестабилно в Северно Косово, населено предимно със сърби, които отказват да признаят властта на Прищина. Европейските перспективи за Албания, която иска да получи статут на кандидат-член, са по-несигурни. Министрите "признаха значителния напредък", осъществен от Тирана, и се договориха, че ще се произнесат през юни 2014 г. за предоставянето на страната на статут на кандидат-член, уточни Фюле.