Продължава бедственото положение в Неделино заради безводието
Продължава бедственото положение в Неделино заради безводието / снимка: БГНЕС, архив
Продължава бедственото положение в Неделино заради безводието
66089
Продължава бедственото положение в Неделино заради безводието
  • Продължава бедственото положение в Неделино заради безводието

Безводието в Неделино принуди местното население да прокопае трикилометров канал за водопровод с доброволен труд за 48 часа. Надеждата на кмета на родопския град Стоян Беширов е водата от планинския извор да облекчи тежкия воден режим в града и околните села. За целта обаче днес доброволците ще трябва да изкопаят с кирки и лопати още един километър, за да бъдат захранени водоемите.

Кметът на Неделино подчерта пред Дарик, че при липсата на вода за пиене и при липсата на канализация има опасност от епидемия, тъй като отпадните води се изливат директно в речното корито.

„Продължава бедственото положение. В момента се довършва канализацията и почваме монтажа на тръбната разводка. Продължаваме да оформяме канала и започваме да полагаме тръбите”, съобщи кметът.

„Хората са оптимисти, че малко от малко ще се реши въпроса, тъй като поне с един-два часа ще се подобри режима. Вчера казах, че и двете речни корита са изцяло пресъхнали. Има един бент за възстановяване в речното корито. Ако не се възстанови и той, това означава, че през зимата ще продължи същото положение”, изтъкна Беширов.

Кметът на Неделино е поискал спешна среща с премиера Пламен Орешарски за решаването на проблема. „Очаквам все още среща с него. Поискал съм вчера срещата, очаквам да ме покани. Имам готовност незабавно да тръгна към София, за да му кажа какво е положението. В момента има обявено бедствено положение в Неделино”, уточни той.