Атомстройекспорт внесе материали по иска за „Белене
Атомстройекспорт внесе материали по иска за „Белене / снимка: DarikNews.bg, архив

"Атомстройекспорт" внесе днес материалите по иска срещу НЕК по проекта АЕЦ "Белене" в Арбитражния съд към Международната търговска палата в съответствие с актуализирания график на арбитража.

НЕК ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора.

"Атомстройекспорт" ще продължи да защитава своите интереси в арбитража във връзка с незаконното прекратяване на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" в рамките на постановения от Арбитража график на делото", се посочва в изявление на руската компания.

От компанията посочват, че остават открити към разумни и конкретни предложения от българска страна за урегулиране на спора. Предложения за споразумения от българска страна за момента не са постъпвали.

Финалните изслушвания по делото са насрочени предварително за юли 2014 г.

През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом", припомня БГНЕС рестартирането на проекта.

Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската RWE.

Проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Делото ще се гледа от Международния арбитраж.

През лятото на миналата година БСП стартира кампанията за референдум по въпроса за АЕЦ "Белене". Тя събра около 770 000 подписа. Въпреки това обаче на провелия се референдум беше отчетена слаба избирателна активност.