Ал. Балкански: Плащам осигуровки, а артистите нямат право на лечение
Ал. Балкански: Плащам осигуровки, а артистите нямат право на лечение / снимка: БГНЕС, архив

Тримата артисти от цирк "Балкански", претърпели инцидент по време на репетиция, са добре, съобщи президентът и продуцент на цирк "Балкански" Александър Балкански.

"Артистите са с трудов договор. Ние им плащаме осигуровките в НОИ, а се оказва, че не може да ги използват и нямат право да се лекуват безплатно. Трябвало първо да останат да работят една година в България и чак на втората година могат да използват здравните си права", обясни Балкански.

"Когато аз бях с моята трупа в Германия, застраховаха ни, плащаха ни осигуровки и за пенсия. Дори сега получавам германска пенсия. От момента, в който бяхме застраховани в техния институт, ние се лекувахме безплатно и всичко беше точно", добави той. А тук това е просто грабеж, продължи артистът. "Плащам осигуровки, а те нямат право на лечение. Това е много лошо и ни отделя тотално от ЕС. Защото в Европа навсякъде е така - плащаш осигуровки и имаш право да се лекуваш", заяви Александър Балкански пред БГНЕС.

"В четвъртък те направиха рекорда с 8 мотоциклета в глобуса. В петък го повториха много добре. Тъй като в събота и неделя спектаклите са почти продадени, трябваше да направят една репетиция и аз им разреших да продължат да репетират", обясни той по повод инцидента. Всичко беше много добре и репетицията протече отлично, но при последния опит на ръководителя на трупата му падна веригата от мотора и при падането на веригата вече моторът не може да се движи, другите го застигнаха и го удариха и той падна отвесно и върху него се струпаха всичките мотористи, добави Балкански.

"Чакахме половин час да дойде линейката. Аз се притесних много, защото на единия от мотористите ръката му беше много надута, на другия - кракът и ключицата го болеше много, а третият - ръководителят на трупата, имаше удар в гърдите и там беше най-опасно - да не би да има някое счупено ребро, което да му увреди белия дроб", разказа президентът на цирк "Балкански".

След като дойдоха линейките, ги закарахме в Окръжна болница. След двучасов преглед им сложиха шини навсякъде, където са контузени, но те не пожелаха да останат в болницата, добави той. "Артистите са добре. Вчера гледаха дневното и вечерното представление на останалите 5 мотористи, които играха. Предполагам, че до една седмица ще се възстановят добре и ще започнат да играят", каза още той.

Трупата в "Глобусът на смъртта" тази година се състои от четирима колумбийци, двама аржентинци и двама парагвайци. Това е най-добрият състав, номер едно в света, каза президентът на Цирк "Балкански". Той обясни, че единият от пострадалите е аржентинец, другият - парагваец и третият - колумбиец.