Мъжете щели да изчезнат след 5 милиарда години
Мъжете щели да изчезнат след 5 милиарда години / снимка: sxc.hu

Мъжете ще изчезнат след 5 милиарда години и процесът вече е започнал, предупреди водеща австралийска изследователка.

Според проф. Джени Грейвс, една от най-влиятелните изследователки в Австралия, жените ще спечелят битката между половете и то по най-категоричния възможен начин. Тя твърди, че вродената крехкост на половата хромозома на мъжа, Y-хромозомата, означава, че мъжете вървят към изчезване.

Проф. Грейвс базира прогнозата си на броя на гените в половите хромозоми на мъжете и на жените. Половата хромозома на жената - X, съдържа около 1000 здрави гена. Освен това жените и момичетата имат по две такива хромозоми. Y хромозомата е имала същия брой гени като хромозомата на жените. Но след стотици милиони години тя започнала да се руши, оставяйки по-малко от 100 гена в съвременния мъж. Докато жените имат две X хромозоми, мъжете имат само една Y хромозома.

Това е от ключово значение, защото наличието на две X хромозоми им позволява да извършват жизненоважни поправки, пише БГНЕС. За Y хромозомата е по-трудно да поправи грешките и по този начин се руши.

"Това е много лоша новина за всички мъже", заяви проф. Грейвс от университета в Канбера. Има и още лоши новини. В лекция пред Австралийската академия на науките тя заяви, че повечето от оставащите гени в Y хромозомата са "боклук". Има обаче и добри новини. Изследователката счита, че ще са необходими 5 милиарда години Y хромозомата и мъжете, които тя произвежда, да изчезне напълно. Други експерти съветват мъжете да не се паникьосват.

Проф. Робин Ловъл-Бадж, експерт по хромозомите от Националния институт за медицински изследвания в Лондон, заяви, че според проучванията Y хромозомата не е изгубила никакви гени поне от 25 милиона години. "Бих казал, че няма никаква причина за безпокойство", допълни той. Проф. Крис Мейсън от Лондонския университетски колеж на свой ред добави, че дори Y хромозомата да се разпадне в идните 5 милиарда години, медицината има достатъчно време, за да навакса.

Проф. Грейвс има друго решение. Тя казва, че когато Y хромозомата се разпадне, друга хромозома може да поеме ролята на липсващата, което ще доведе до появата на нов човешки вид.