Нужна е саморегулация в социологията, смята К. Стойчев
Нужна е саморегулация в социологията, смята К. Стойчев / снимка: БГНЕС, архив
Нужна е саморегулация в социологията, смята К. Стойчев
62978
Нужна е саморегулация в социологията, смята К. Стойчев
  • Нужна е саморегулация в социологията, смята К. Стойчев

В България вече е назряла нуждата от саморегулация в сферата на социологическите проучвания, но не трябва да се върви по пътя на държавната намеса. Тезата е на социолога Кънчо Стойчев. В интервю за Дарик той коментира реакциите в гилдията след изнесените данни от проучване, което дава почти двойна преднина на ГЕРБ пред БСП за вота през месец май.

„Проучванията на общественото мнение - някои от тях имат поръчители, други нямат. Когато говорим за обществено политически изследвания, би било коректно действително поръчителите да са известни. Няма такъв закон и не може да съществува такъв закон. В цивилизования свят подобни неща се регулират от съответните гилдии , това е известният термин саморегулация. У нас ситуацията е незряла и за съжаление тази саморегулация все още е пред нас, но в никакъв случай не трябва да вървим по пътя на държавната намеса. От време на време измерваме температурата на водата в даден съд - може да го наречем езеро или море, няма никакво значение", добави още Стойчев.

Социологът смята, че данните от проучванията не трябва да се надценяват, защото те влияели може би само на около 20-30 процента от българите, които не са се ориентирали и политическите им нагласи не са твърди,

„Каквито и изследвания човек да прави в науката, която и да било наука, ако те пряко противоречат на здравия разум, една голяма въпросителна винаги - най-малкото в главата на избирателя, трябва да възникне. Има едни българи, които са около 40% от българското население, което е с твърди политически убеждения. То чете и се интересува какви са резултатите на социологията, но не променя мнението си, защото има твърда принадлежност към някаква идея. Има едни други - около 30%, които никога не гласуват и не ги интересуват тези неща. И сигурно има, може би 20%, може би 30% от хората, които не са чак дотам ориентирани или техните нагласи не са чак дотам твърди и до някаква степен, може би, това, което се съобщава от социолозите, им влияе. Но това да се провери и да се измери в каква степен и колко точно - е невъзможно. Така че да се преувеличава ролята на тези измервания е също толкова глупаво, колкото да се подценява", подчерта социологът Кънчо Стойчев.