Великотърновци почетоха паметта на самозапалилите се Пламен и Траян
Великотърновци почетоха паметта на самозапалилите се Пламен и Траян / DarikNews.bg

Около 40 човека, предимно младежи, се събраха тази вечер пред паметника "Майка България" във Велико Търново, за да почетат паметта на самозапалилите се Пламен Горанов от Варна и Траян Маричков от старата столица. Всички запалиха по една свещичка, някои положиха и цветя пред снимката на Пламен, след това помълчаха за минута на колене. Инициаторите почетоха паметта на двамата младежи и като подредиха запалени свещи под формата на буквите П и Т в основата на паметника. Идеята за мълчаливото бдение възникна в социалната мрежа Фейсбук от организаторите на протестите против монополите.

Днес, 6 март, е обявен за Ден на национален траур във връзка със смъртта на Пламен. Той се самозапали на 20 февруари пред сградата на Община Варна в знак на протест срещу местното управление. 36-годишният мъж почина на националния ни празник 3 март, около 20,00 часа, след като беше 13 дни в медикаментозна кома.

Великотърновецът Траян Маричков пък се самозапали на 18 февруари около 21,00 ч. 26-годишният младеж се заля с бензин на пешеходна пътека на бул. "България" и се подпали със запалка. Възрастен мъж, чакащ с автомобила си на светофар, успя да го загаси с пожарогасител, но Траян издъхна по-късно в Спешната помощ от причинените изгаряния. Преди да изпадне в безсъзнание той обяснил на спасителя си, че го е направил, защото му писнало от живота. Траян беше близък на активистите от гражданската група "Обединени за глобална промяна", която организира протестите във Велико Търново.