Над 200 деца казват не на тормоза в училище
Над 200 деца казват не на тормоза в училище / netinfo

Възпитаници на две средни училища в община Несебър ще облекат днес розови фланелки. По този начин те символично ще се обявят срещу насилието и тормоза между учениците.
На днешната дата 27 февруари вече седма поредна година се провежда международната инициатива "Ден ан розовата фланелка".

В нея участват младежи и неправителствени организации от над 20 държави по света. Кампанията е с цел да се намали насилието и агресията между децата в училище.

Събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.