Жълт код предупреждава за обилен снеговалеж в пет области
Жълт код предупреждава за обилен снеговалеж в пет области / снимка: DarikNews.bg, архив
Жълт код предупреждава за обилен снеговалеж в пет области
61200
Жълт код предупреждава за обилен снеговалеж в пет области
  • Жълт код предупреждава за обилен снеговалеж в пет области

Жълт код е обявен в пет области на Централна Северна и Южна България за интензивни валежи, информират от НИМХ. Пътните настилки тази сутрин са мокри и заснежени, като в момента се почистват и обработват, предупреждават от Съюза на българските автомобилисти.

Пътните настилки на автомагистралите са мокри, на места заснежени и обработени. Намалена е видимостта поради мъгла до 30 м в района на Антоново и до 150 м - в района на Любеново. Затворени за всички моторни превозни средства са проходите Златишки, Върбишки и Троянски.

Забранено е преминаването на автомобили с обща маса над 10 тона през проходите Твърдишки, Вратник, Шипка и Петрохан и по пътя Брусарци - Смирненски, а над 20 тона - през Айтоски проход. Забранено е преминаването на товарни автомобили през Дюлински проход.

Затворени за движение са следните пътни участъци: Делчево - Петрич, Царски извор - Драганово и Казачево - Дебнево - Велчево. Въведени са временни ограничения за движение по следните направления: Слънчев бряг - Бургас, Шумен - Карнобат, Варна - Добрич, Велико Търново - Лясковец, Ребърково - Елисейна, Даскалово - Дупница - Благоевград, София - Кулата в района на Долна Диканя, Асеновград - Смолян, Русе - Варна и Елхово - Бургас.

Всички моторни превозни средства трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през проходите Превала и Рожен, както и по пътя Батак - Доспат.

Жълтият код е в сила за областите Ловешка, Габровска, Великотърновска, Смолянска и Кърджалийска. В тези области ще вали обилно сняг, а в Кърджалийска - дъжд. В Предбалкана се очакват значителни снеговалежи и образуване на снежна покривка. В Смолянска област ще има значителни снеговалежи с количества около 15-30 л/кв.м. В Кърджалийска област валежите от дъжд също ще бъдат около 15-30 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 20 тежки катастрофи с един загинал и 20 ранени. От началото на месеца са станали 102 катастрофи, загинали са 9, ранени са 120, с опасност за живота са 5-ма. От началото на годината са станали 4521 катастрофи, загинали са 42, ранени са 636. За София са станали 145 леки и 6 тежки катастрофи с шестима ранени.