Албена отчита печалба от близо 19 млн. лева
Албена отчита печалба от близо 19 млн. лева / Sofia Photo Agency, архив

„Албена”АД  отчита печалба от 18.9 млн. лева за 2012 година, съобщават от дружеството. В сравнение с предходната 2011 г. печалбата е по-висока с 10.3 млн. лева. Приходите на дружеството за 2012 г. са в размер на 84.9 млн. лв.- с 2% повече от 2011 г., а разходите -  64 млн. лв., с 13% по-малко.

Реализираните нощувки са с 8% по-малко спрямо 2011 година, но средният приход от 1 нощувка се е увеличил с 15%. Това се дължи на направените промени в ценовата политика и управлението на заетостта, посочват от дружеството. Намалени са сроковете за ползване на отстъпки, увеличени са цените на хотелите на първа линия.

Резултатите показват, че най-голям ръст на нощувките се отбелязва на руския пазар -  63 хиляди нощувки повече, което означава ръст от 19%, следват on-line резервациите - 18 хил.нощувки повече или 36% ръст. 16% увеличение има и на пазар Англия, където са реализирани 2,8 хиляди нощувки повече.

През строителен сезон`2012
„Албена" АД е направила инвестиции в размер на 3.5 млн. лева. В местността Момчил в община Балчик са изградени административна и складова база за дъщерната фирма „Еко Агро" АД, както и тръбен кладенец, силажна яма и инсталация за Биогаз в Момчил. Внесен е капиталът на „Перпетуум мобиле БГ" ЕАД. Създадени са трайни насаждения - 100 дка лози в землището на село Кранево.  Направени са предпроектни проучвания за реконструкция на комплекс "Елица", х-л" Амелия", х-л "Кардам". Инвестирано е в машини, съоръжения и оборудване.