11 хотела в Албена вече са зелени
11 хотела в Албена вече са зелени / Дарик Добрич

11 хотела в курорта „Албена” получиха сертификат за „зелени хотели”. Комплексът бе удостоен с приз като победител в националния конкурс “RELACS" – алтернативна енергия в туризма `2013”. Чрез европейския проект Релакс е изградена мрежа от над 110 зелени хотела в 15 държави в Европа. Целта е да се мотивират собствениците на хотели, ваканционни селища, комплекси и др. за повишаване на енергийната ефективност и намаляване разходите за горива чрез използването на възобновяеми енергийни източници. 27 от зелените европейски хотели се намират в България.

Призът бе връчен от кмета на Балчик Николай Ангелов на Маргита Тодорова – директор "Маркетинг и продажби" в „Албена”АД. Наградата е отредена от Агенцията за управление на енергията и е за отговорно и ефективно управление на енергийните ресурси в туристическия бранш.

На 8 март, в рамките на традиционното туристическо изложение в Берлин, се очаква да бъде обявен европейският победител в проекта „Релакс”.

Маргита Тодорова сподели, че отношението към опазване на околната среда не е нещо ново за Албена, а е част от политиката на курорта. Тенденцията е „зелените хотели” да стават повече.

От своя страна кметът Николай Ангелов приветства ръководството на „Албена” за водената политика и обърна внимание, че така се помага и на общината, която е включена в Конвента на кметовете от ЕС. С това се декларира готовност за намаляване на производството на вредни емисии, пестене на енергия и се използване на такава от възобновяеми източници. С изпълнението на този ангажимент ние очакваме да получим финансиране за реализиране на други проекти, допълни той.

В курорта „Албена” се използва слънчева енергия за топла вода в баните и басейните на хотелите, подчерта зам.-директорът „Бизнес развитие” в комплекса Слави Гигов. На вратите на стаите са поставени датчици, които спират климатиците, когато вратата е отворена. Всички крушки са енергоспестяващи, а на два от хотелите – „Фламинго” и „Калиакра” са поставени 900 кв.метра соларни панели, които спестяват годишно около 300 000 киловатчаса енергия. Прилагат се и други енергоефективни стратегии.

През новия туристически сезон трябва да заработи инсталация за биогаз с мощност 1 мегаватчаса, която ще работи основно със силажна царевица. Тя ще се изгради съвместно с германска фирма близо до Балчик. Инвестицията в съоръжението е 3,5 млн.евро.

Планира се в курорта да бъде направен и аквапарк, който да се отоплява от възобновяеми енергийни източници. Амбиция на ръководството на комплекса е по този начин изцяло да се отопляват и един или два хотела, които да работят целогодишно.