Комбайнер прегази политиците за Мъж на 2011
Комбайнер прегази политиците за Мъж на 2011 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Георги Делчев, 6.01.2012, в.24 часа

Героят от магистрала „Тракия” Стефан Стойчев бе избран за Мъж на 2011 година. За първи път обикновен човек печели традиционната анкета на Дарик радио. 29-годишният мъж от Чирпан спаси живота на мнозина пътници, като ги измъкна от горящия преобърнат автобус на 15 юни.

Стефан получи уникална сабя, върху която е гравирано името му. Притеснението си каза думата и той не можа да изрече почти нищо, когато излезе на сцената на младежкия театър „Николай Бинев”, където бе церемонията. Комбайнерът от Чирпан, който остана без работа преди Коледа, получи още една добра вест - водещият Драго Симеонов обяви, че кметът на Стара Загора Живко Тодоров го назначава като шофьор в общината.

За Стойчев са гласували 6804 човека, от тях 368 - от Чирпан. Така се сбъдна желанието на другия претендент за почетната титла Христо Мутафчиев. Когато научил за номинациите, актьорът, който преживя голяма лична драма през 2011 г., си пожелал смелият чирпанлия да изпревари популярните хора. Мутафчиев е втори в гласуването, а трети стана треньорът по борба Симеон Щерев.

Както Стефан Стойчев е първият обикновен човек, който печели наградата, така Мутафчиев е първият актьор с номинация в историята на анкетата.

Призът за „Мис Чар” отнесе певицата Миленита. Тя бе отличена не само заради музиката си, но и за ролите във филма „Лора от сутрин до вечер” и в сериала на БНТ „Под прикритие”.
Заслужено бе награден и отец Андон Шабулев от Благоевград, който е и треньор по бокс. Неговите момчета и момичета от дома за изоставени деца имат куп медали от различни първенства.

Най-нестандартната награда бе за неизвестните творци, които за една нощ преобразиха Паметника на Съветската армия в столицата. Водещият Драго Симеонов нямаше на кого да я връчи, но обеща, че ще ги открие някой ден.

Сред гостите бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и създателят на анкетата Христо Пеев.

Режисьорът Рангел Вълчанов трудно прие наградата „Легенда на 2011-а”. От негово име дъщеря му обяви, че основното му съмнение дали да склони да я вземе бил полът на тази номинация. Затова в шеговит стил Вълчанов обеща да я приеме, но да го наричат „легенд”, а не легенда.

Награда „Крачка на годината” получи скулпторът Пламен Деянов, автор на проекта за Бронзовата къща във Велико Търново, която ще е център на съвременното изкуство.