„Дарик” купи два хеликоптера за над $1 милион
„Дарик” купи два хеликоптера за над $1 милион / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Инна Василева, 19.1.2009, в.Класа

Два хеликоптера на обща стойност над 1 млн. долара е мащабната инвестиция на Дарик радио за 2009 г. Това съобщи вчера изпълнителният директор на медията Радосвет Радев по време на пресконференция за 16-ата годишнина на Дарик радио.

Единият от хеликоптерите е новинарски (нюзкоптер) и е от последно поколение. Той ще бъде на разположение на репортерите, фотографите и видеооператорите през пролетта. Нюзкоптерът може да лети с 200 км/ч до три часа непрекъснато без допълнително зареждане на гориво. Това е първият новинарски хеликоптер в Източна Европа.

На Стария континент има още два такива - във Великобритания и в Русия, уточни Константин Вълков, програмен директор на медията. „За този проект нашето радио създаде нова дъщерна компания „Дарик скай”. Тя е обособена като самостоятелна и може да е партньор на всякакъв тип медии”, каза още Радосвет Радев.

Ръководството на първото частно национално радио у нас обяви и резултатите от последното изследване на TV Plan/TNS, според което „Дарик” е лидер сред активното население на столицата на възраст 20-64 години. Приходите от реклама на медията за 2008 г. са между 8,5 и 9 млн. лв, като частното национално радио отбелязва 17% ръст на търговските послания, обясни Радосвет Радев.

Слоганът за 16-ия рожден ден на медията е „Моята първа любов”. Традиционната награда „Глас на годината” за 2008-а спечели водещият на следобедния блок Драгомир Симеонов. По повод рождения ден в сряда вечерта в галерия „Академика” се открива изложба с избрано от пленерите „Звук и цвят”. Те се провеждат през септември всяка година.

Преди това, през целия 21 януари, най-известните лица от политиката, икономиката и културата ще водят собствени предавания в ефира на първото частно национално радио. Непрофесионалните радиоводещи тази година ще са Виктор Калев, Краси Радков, Лили Иванова, Огнян Герджиков, Меглена Тачева, Елена Поптодорова, Николай Василев. Зад микрофоните новините ще четат Уляна Пръмова, Максим Минчев, Вики Политова, Силва Зурлева, Димитър Цонев, Нери Терзиева и Сашо Диков.