Томислав Русев спори с жена си само за футбол
Томислав Русев спори с жена си само за футбол / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Захари Неделчев, 14.04.2001, в.Новинар

Помните ли журналиста, който нарече политиците „тикви” в „Шоуто на Слави” в деня на убийството на малкия Пепи Терзийски? И да не се интересувате от спорт, и да не слушате „Гонг” по Дарик радио, вече сигурно сте научили името на Томислав Русев.

Макар че е заклет левскар, той е кръстил сина си Божидар на името на своя баща, а не на синята легенда Искренов. Освен от мачове Томислав разбира и от готвене. Ако не вярвате, попитайте съпругата му Ирина - и тя като него спортен журналист.

Двамата се събрали по неособено романтичен начин - преди да се оженят, Томислав поискал да види дипломата й. „Не ми е предлагал женитба. Беше някъде по Коледа на 1995 г., пиехме си кафето в „Ню Отани”, а той ми даде годежен пръстен и каза: „Ти ще се ожениш за мен”. Аз го питам кога, а той: „Все някога, ти първо завърши!” И така стана. Откакто го видях, се почувствах омъжена за него”, разказва Ирина. Подписите и ритуалите били само формалности, които не променили нищо в начина им на живот.

Макар да се познават от 8 години, те са съпрузи само от 2. Събрала ги професията - работили заедно първо във в. „Старт”, после в Дарик радио. Но изобщо не се харесали от пръв поглед.

„Беше много смешно, защото чичо ми като капитан на националния тим по хандбал ми ходатайства пред главния редактор на вестника Григор Христов. Томислав като чул, казал, без дори да ме види: Кой? Тая връзкарка?! Леле, ще я смачкам!”, спомня си Ирина. Томислав се държал много хладно, давал й най-безумните задачи. Първият материал, който й възложил, бил за състоянието на откритите басейни в столицата. За три часа трябвало да ги обиколи и да напише 60 реда. А когато видял материала, Томислав се произнесъл: пълен боклук.

Ирина не може да каже от чия страна е тръгнало „затоплянето” в отношенията. „И двамата сме много костеливи орехи, не искаме да си признаем кой е направил първата крачка”, твърди тя.

Но и мъжът й си има слабости. „До ден днешен, щом Юли Москов се обади, Томи изтръпва като ученичка и става прав до телефона. Смята го за свой учител в журналистиката. Това е единственият човек, който може да му въздейства, никой друг. Когато се спомене името на Юли, все едно става въпрос за баща му”, разказва съпругата.

За Ирина Томи е мъжът мечта - съчетава всички важни качества. Все едно съм изтеглила шестица от тотото, усмихва се нежната половинка от семейството.

Прощава му дори това, че след сватбата станал по-строг, за да не кажат хората: „Тя му е жена и той я скатава”. Толкова се престаравал, че Ирина без малко щяла да роди в студиото. До последно четяла новини и Божидар щял да се появи на бял свят пред микрофона. Дори тонрежисьорите се шегували, че трябва да поизрежат масата, та да има място за корема на бъдещата родилка.

Седем дни след като бебето проплакало за пръв път, майка му пак се върнала на работа. С таткото често взимали Божидар в радиото и се редували в грижите за него. Малкият се родил преди година и три месеца - точно оттогава Ирина и Томислав почти нямат време за забавления.

Е, все пак се случва и родителите да си откраднат някой уикенд и да останат някъде сами, далеч от детски глъч, без радио и телевизия. По-често обаче им се налага да съчетават работата с почивката. Отмарят на „Албена”, докато тече турнирът по плажен волейбол например.

За радиозвездата това е втори брак, от първия има две деца - момче и момиче. „Странното е, че съм пълно копие на майка му - не само физически, но и като манталитет. Още първия път, в който се видяхме, тя ме прие. За баща му не знам - и да не е, не го е показал. Като хора, които веднъж са се опарили, беше логично да са по-резервирани. Трябваше с годините да се докажа, че ставам за нещо”, откровеничи Ирина.

Тя твърди, че не ревнува мъжа си, има му пълно доверие. Той обаче бил ревнив, и то доста. „Трябваше му много време, но сега улегнахме. А и сме 24 часа заедно, няма мърдане. Нека да има фенки - за самочувствие, че е харесван мъж!”, либерална е Ирина.

Тя вече се е убедила, че известността невинаги носи радост. Случвало се болни мозъци да тормозят младото семейство. След появата на Томислав в „Шоуто на Слави” започнали да звънят вкъщи и да заплашват. „Аз съм аполитична, но стопроцентово заставам зад това, което Томи каза тогава.

Питаха ни колко пари е взел от червените - познавам го от 8 години и той никога не е крил, че е привърженик на СДС, дори ме караше да гласувам със синята бюлетина”, обяснява Ирина. Тя твърди, че никога не е гледала с добро око на политиците - предпочита спорта. И компромиси с принципите си не прави.

Двамата рядко си повишат тон. Ако се карат, то обикновено е на професионална тема и най-вече за това, че освен футбол има и други спортове.

За облеклото на Томислав изцяло се грижи Ирина: „Казвам му - това ще облечеш, и той ме слуша. За разлика от мен не е суетен. Никога не би купил нещо за себе си, това му е последна грижа”. Затова пък обича да прави подаръци и ги избира с вкус.

У дома Русев е специалист по готвенето, а жена му - по чистенето. Тя си знае мястото: „В кухнята аз съм калфа, той е майстор. Не че някога е готвил, просто реши, че разбира повече от мен. Аз режа лука, доматите и толкоз! Каквото каже, това е!”

И двамата не били претенциозни към яденето. Най-често си приготвяли мусака, супа топчета, тиквички с ориз, миш-маш. Любимото ястие на спортния спец е кюфтета с пържени картофи - можел да ги яде по всяко време. „Типичен балканец”, вдига рамене Ирина.