Адвокат Марин Марковски: Няма роден светец и няма роден грешник
Адвокат Марин Марковски: Няма роден светец и няма роден грешник / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Адвокат Марковски: Няма по неморално човек да бъде осъден без доказателства
60061
Адвокат Марковски: Няма по неморално човек да бъде осъден без доказателства
  • Адвокат Марковски: Няма по неморално човек да бъде осъден без доказателства

Фани Белнейска не е убедена, че убиецът на дъщерите й е Лазар Колев. За това поиска нов процес. Така смята адвокат Марин Марковски, който защитава осъденият на доживотен затвор без право на замяна за убийството на Росица и Христина Колев.

Върховният касационен съд върна делото за разглеждане на по-долна инстанция пред Пловдивския апелативен съд. Според магистратите има пропуски в доказателствата. Адвокатите на Фани Белнейска са внесли искане в Пловдивския съд  да бъде направена нова ДНК-експертиза, научи Дарик.

Адвокат Марковски обяви още, че ще продължи съдебната битка и за това близките на Мариан Янчев, който бе  убит от иконописеца Йордан Опиц, да получат присъденото им обезщетение. Стана ясно, че  близо шест месеца след убийството Опиц е ипотекирал имуществото си.

В интервю за Дарик Марин Марковски обяви още, че ще поиска смекчаване на присъдата за полицая Иво Маринов, който през септември в Ловеч простреля 25-годишната Ивелина.

Адвокат Марин Марковски пред Дарик:


Преди време в интервю за Дарик вие казахте, че магистратите са политически зависими и това се отразява лошо на българите. Поводът беше изборът за ВСС, Вие казахте, че процедурата едва ли ще бъде прозрачна, ето и новина от последните дни - Съветът на съдиите иска Висшият конституционен съд да провери указа на президента Росен Плевнелиев, с който се назначава новият главен прокурор Сотир Цацаров. За всичко това Вие какво мислите?

Тази реакция в свързана с мнението на съдиите, тя няма властова и юридическа стойност. Конституционният съд не може да бъде събран, защото Съюзът протестира. Но когато протестират стотици хиляди членове, това заслужава внимание, защото те не са просто хора, които защитават лични интереси, това е мнение на юристи, и има значение за държавата и в конкретния случая за избора на главен прокурор. Прочетох възражението им, имат сериозни аргументи, които трябва да се обсъдят. Законът казва, че избора трябва да е таен, ако се изведе напред единия кандидат и вземе 2/3 другите изобщо не им се поставя въпроса. Има основание да се постави въпроса спазена ли е конституцията и закона. Струва ми се че дори и да се спази закона и процедурата да е тайна, пак щеше да се стигне до този избор, това е мое становище, аз съм един скромен адвокат. Виждам болката на хората и понякога, когато законът не е такъв, какъвто трябва, болката се усилва. И в съдебната зала и в живота. Става дума, че самият избор на ВСС е свързан с политическа квота от парламента. Политическите партии определят кои са членовете на ВСС, те пък определят кой ще е главен прокурор. Този текст на закона съпътства избора на Висшия съдебен съвет години наред. Тук не става въпрос за политическо противопоставяне на ГЕРБ, а за нещо принципно и решително Съдиите трябва сами да си избират ВСС, прокурорите да си избират свой ръководен орган, Висшия прокурорски съвет, сами. И вече прокурорите да излъчват главен прокурор, а съдиите - председател на Върховния касационен съд. Това ще гарантира независимостта. Защото независимият съдия, който не се страхува от нищо, ще отдаде справедливост, а обществото има нужда от справедливост.

Стигнахме до хората, тези, които стават жертва на престъпление.

Господ да ги пази българите и всички хора по света. Но никой не е застрахован да бъде жертва на престъпление. Както и никой не е застрахован да направи престъпление. Няма роден светец и няма роден грешник. Общо взето причините са и мизерията и глада, и това, че я няма любовта към изкуството, към културата, и това, че не се влиза в църкви. Това може да бъде лесно, стига духовниците да бъдат посветени на вярата. Те трябва да дадат този пример, а сега се изпокараха за папския престол. Когато хората имат нужда от подкрепа, когато времената са тежки, когато хлябът не стига, когато хората се мъчат по болниците, има проблеми в училищата… Колко спорове имаше за това кой митрополит какъв часовник носи. Това ли е важното, когато децата ни не се възпитават в любов към Бога? Имам възможността да се занимавам с много интересни и тежки наказателни дела и мисля, че причина за много от престъпленията, е това, което пише и в Библията - Дяволът обсебва душата. Не е парад на радостта от престъплението. Това е за много кратко по време на акта на престъплението, когато престъпника се чувства силен. След това започва и неговата лична трагедия. Аз съм ги питал „Защо правиш престъпление”. И той казва, че не може да каже.

Вие защитавате майката на Мариян Янчев, който бе убит от иконописеца Йордан Опиц. Вярваш човек. Той беше осъден на пет години затвор. И от Върховния касационен съд бе потвърдена присъдата му, за това, че на 5 февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно 25-годишния Янчев. Стана ясно, че близките на Мариян няма да получат присъденото им обезщетение. Причината е, че близо шест месеца след убийството Опиц е ипотекирал имуществото си. Вие казахте, че все пак ще се борите за това. Какво следва?

Аз гледах икони на Опиц, по телевизията даваха кадри от неговия дом. Харесаха ми. Той рисува хубаво. Но едно е да имаш техниката да рисуваш икони, друго е да ги рисуваш от сърце. Той уби едно момче, това е факт. Той е осъден вече, търпи си присъдата човека. Възрастен човек е. Не изпитвам озлобление към хората, изпитвам жал. Както виждате лошите неща просто стават в живота, и с нас се случват, не дай Боже. Но въпросът, който поставяте за обезщетението, е много важен, технически правен въпрос. В България тези, които извършват престъпления и след това трябва да плащат, обикновено са бедни хора. Когато един беден човек направи престъпление, те от него не могат да вземат нищо, на босия не можеш да му вземеш цървулите. Но при Опиц има нещо друго. Той е прехвърлил имотите си на сина си чрез банки, посъветван от адвокати по време на следствието. И по този начин майката на Мариян Янчев не може да получи обезщетението. Тая жена не страда, че не може да получи обезщетението, тя е загубила детето си.

Баща му също не страда от това.

Да. Когато някой загуби дете, в голямата си мъка той стига до философски прозрения. Тук не е въпросът в парите, а в това, че текстовете на закона не бива да дават възможност на извършилите престъпление след това да си прехвърлят имотите. Има такива механизми на прехвърляне, не искам да навлизам в детайли. Съветвам пострадалите от престъпление да ангажират добър адвокат, има възможност веднага след повдигане на обвинението да се блокира имота и след това пострадалия да се удовлетвори с обезщетението, което му се присъжда. Втори въпрос е доколко държавата не следва да поеме част от това обезщетение, защото с начина си на организация е допуснала човек да прави престъпление. Вече чувам крясъците в парламента „Те престъпниците ще правят престъпления, ние ще им плащаме парите”. Но пострадалите все пак трябва да бъдат компенсирани, въпреки че смъртта и болката не се компенсират. Но е някаква форма на справедливост.

Адвокат сте на Иво Данчев Маринов - полицаят, който застреля 25-годишната Ивелина в Ловеч през септември. Това дело все още е на ниво следствие, досъдебна фаза. Кога ще бъде гледано делото, нещо за вашият клиент да кажете?

Още е в следствието, там срокът вероятно ще е около девет месеца и ще напишат обвинителния акт. Убийството не може да бъде оправдано, разбира се. Аз не мога да застана пред хората и с чисто сърце да кажа „Той не е направил нищо. Това, че искате да го съдите, е голяма глупост”. Момчето е направило престъпление. Но самият закон е написал, че при престъпление трябва да се потърси причината за него.

И каква е причината?

Причината за престъплението не оневинява. Но ако аз открадна парите от касата на моя шеф, за да купя лекарства за болната си майка, мотивът за престъплението кражба е съвсем човешки. Тогава една е оценката.

Да, но тук говорим за убийство.

Да, тук говорим за убийство, не за пари. За нещо, което е ужасно и не може да бъде върнат един човешки живот. Но все пак според закона, за да има справедлива присъда трябва да се анализира внимателно мотива. Понеже по делото аз събирам много сериозни доказателства, ако не на това момче да му бъде простено (то не може да стане) от правосъдието, то поне да му бъде облекчено положението.

И какви са тези сериозни доказателства?

Те ще  влязат в съдебната зала…

Може ли да кажете какъв е бил мотива?

Мотивът е разбираем, без да е извинителен…

И какво е - любов, ревност, пари?

Всичките взети заедно, но той е бил жертва и на несправедливост в отношенията. Не искам на Нова година точно да черня жертвата, обаче в чисто професионален план аз имам сериозни задачи, които ще изпълня, за да облекча положението на това момче. Има и проблеми с неговия психически мир…

Какви са проблемите му с психическия мир?

Става въпрос, че той много изживява това нещо. Има хора, които, направили тежки престъпления, са далече от прошката и съзнанието. Има и такива, които престъплението ги съсипва, не толкова страха от наказанието. Така ,че съвестта я има…

Значи той съжалява за стореното?

И това е така…

Това обаче няма как да върне живота на 25-годишната Ивелина…

Разбира се няма как… Аз съм в деликатно положение, заставам до едно момче, което е направило тежко престъпление… Ако се връщаше живота на жертвите с тежки присъди, дори с екзекуции, щяха да режат главите на всички убийци, но лентата на живота се върти необратимо. За това, когато участваме в този филм на живота, трябва да внимаваме какво правим в целите…

Значи няма да пледирате невинен, ще искате смекчаване на присъдата?

Да, защото един адвокат не може да говори приятни за клиента неща, но безумни. Справедливостта не винаги означава доживотната присъда в дупката.

За Иво Маринов - смекчаване на присъдата. За Лазар Колев - единственият подсъдим за убийството на сестрите Белнейски, осъден на доживотен затвор. Вие от самото начало на процеса твърдите, че е невинен. Самият Лазар също казва, че е жертва на следствието и прокуратурата. Върховният касационен съд върна делото на по-долна инстанция - Пловдивски апелативен съд. Част от мотивите на магистратите са пропуски в доказателствата. Следователят по случая Веселин Мартински смята, че има пропуснати „моменти” и това не би довело до обрат. Вие как смятате, ще има ли обрат? Оправдателна присъда, както вие искате?

Само Левски в бъдещето тъмно, можеше да гледа ясно, а тука бъдещето в България е много тъмно… Предстои ми заедно с колегата много голяма, сериозна, съдбовна и професионална битка. На наша страна са законът и доказателствата. В нашия занаят по правило съдбата на хората се решава от ДНК-анализ, от съпоставянето на доказателства, които не са като предмети и са така като изглеждат. Понякога свидетелят не е точен, той лъже… Ние имаме много сериозни аргументи и съдът е отчел в мотивите си, че ключовият свидетел Владимир Славов-Иширковеца не е казал истината,че Лазар му е споделил, че е извършил престъпление. Освен неговите показания по делото няма нито едни свидетел, който да свързва Лазар с това престъпление. Върховният касационен съд забави решението с два месеца, обаче магистратите са направили един много сериозен прочит… В мотивите е записано по повод на този Славов, че той твърди ,че е имал звукозаписно устройство и е записал Лазар Колев…

Нали имаше СРС-та?

Няма да ги коментирам, защото закона ми забранява, а прокуратурата ще скокне от радост и ще ми изпрати призовки, защото това е престъпление. Но мога да коментирам мотивите на Върховния касационен съд, където се посочва, че след като има СРС на Славов, къде е това СРС? Това ли са малките пропуски, главният свидетел записван, а СРС-то го няма.

Учудена съм от факта, че Фани Белнейска поиска нов процес и нейните нови адвокати са поискали да бъде назначена нова ДНК-експертиза, не вие?

Тази мила жена събужда много интереси, и упреци… Не мога да го коментирам. Ние във ВКС поискахме оправдателна присъда… Това, което се пише, че съм дал на Белнейска 500 000 лева да се оттегли, ме забавлява. Ако тя е убедена,че Лазар Колев е убиецът на децата й, на нея не й трябва тази битка и тези връщаници… Няма по неморално нещо в правосъдието, човек да бъде осъден без доказателства…

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл