Балчик съживява туризма и културата с европейски пари
Балчик съживява туризма и културата с европейски пари / Дарик Добрич

Проектът на община Балчик "Подобряване на туристическите атракции и свързаните с тях инфраструктури на територията на Община Балчик” е одобрен за финансиране по Оперативна Програма  „Регионално развитие” 2007-2013 година, съобщиха от общината. Общата стойност на спечеления проект е 5 539 370 лева.

С тези средства местната власт ще се погрижи за консервирането, реставрирането и експонирането на недвижими културни ценности и разкриването на богатото културно–историческо наследство на региона.

Основна част от сумата ще бъде вложена в реставрирането на старата мелница на брега на морето и превръщането й в средищен информационен център. Средства от проекта ще бъдат насочени и към средновековната крепост в кв.”Хоризонт” в Балчик, както и към Текето в с.Оброчище.

На 9 август кметът на Община Балчик Николай Ангелов ще подпише договор за финансиране на друг спечелен проект - „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития” по Оперативна програма „Регионално развитие”, информират още от кметството. Със средствата от него, надхвърлящи половин милион лева, ще бъдат финансирани културни събития и фестивали, провеждани на територията на Балчик.