Предстои основна реконструкция на зоопарка в София
Предстои основна реконструкция на зоопарка в София / снимка: DarikNews.bg
Предстои основна реконструкция на зоопарка в София
43534
Предстои основна реконструкция на зоопарка в София
  • Предстои основна реконструкция на зоопарка в София

Генерална реконструкция ще се прави на зоологическата градина в София догодина, обяви в Дарик кафе директорът й д-р Иван Иванов.

В момента на посещение в зоопарка със съвети за модернизирането му е Вин Фербермост - директор на най-големия зоопарк в Холандия, ментор за приемането на столичния зоопарк в Европейската асоциация на зоопарковете.

Гостът обяви, че в софийската зоологическа градина работят добре и до 2-3 години тя може да е част от асоциацията.

"Нашият зоопарк е остарял, морално остарял. Концепцията, която е разработвана за него навремето е от порядъка на 60-те, 70-те години. Сега се предвижда от общината догодина да започне пълна реконструкция на зоопарка. Не техническата база, а устройството. Имам предвид клетки, алеите. На тях им направи впечатление защо са толкова грамадни алеите. Това го няма в нито един друг зоопарк, защото навсякъде алеите са по-малки и криволичещи, не обикалящи като на витрина, а просто загадъчни, за да може да се заинтригува посетителят", обясни д-р Иван Иванов.

Той допълни, че ремонтът ще бъде на етапи, като зоопаркът няма да спре да работи за посетители, защото няма друго място, на което да се поставят животните. Той отново отправи апел към посетителите да не хранят животните, защото често пъти се дава и неподходяща храна.

"Виждали сме как на големите хищници се хвърлят солети, зрънчо. Затова сме вкарали в новия зоопарк и по-точно пред клетката на лъвовете стъкло, което ще възпрепятства донякъде нещата", каза още Иванов.