За втори път убиха император край Абритус
За втори път убиха император край Абритус / Радка Минчева
За втори път убиха император край Абритус
42980
За втори път убиха император край Абритус
  • За втори път убиха император край Абритус

За втори път убиха император Траян Деций пред портите на древноримския град Абритус. Това се случи по време на първата възстановка на битката в покрайнините на днешен Разград, 1760 след смъртта на римския управник. Във въвзстановката участваха 60 членове на клубове за възстановки на исторически събития от Шумен, Добрич, Велико Търново и София. Добромир Русев от Пловдив бе в ролята на първия римски император, загинал в битка с варварите. Готите бяха предвождани от Найден Николов от шуменския клуб „Традиция".

В битката край Абритус освен императора загива и първородният му син Херений Етруск. Според легендата той бил влюбен в тракийска девойка - християнка от Абритус. Любовта между Херений и Ядо не била одобрявана от императора, който преди битката с готите принесъл в жертва на римските богове красивата девойка и нейния баща.

След възстановката, която местната управа има намерение да превърне във фестивал на подобни събития, разградчани и гостите на града имаха възможност да присъстват на концерт на Нина Николина и Калин Вельов. Заедно с народната певица Екатерина Ангелова и кавалджията от Капанския ансамбъл Тодор Терзиев те представиха своя „Pendara ethno project", чиято промоция е била на Перперикон през 2007 г. Концертът завърши с песен, изпълнена от публиката, тъй като час и половина след музикалната проява Нина Николина имаше рожден ден.

За втори път убиха император край Абритус
netinfo

Втората от Белите нощи на Разград завърши с изпълнение на 11 танцьори с огнени пойове. Изпълнителите от театрална трупа „Темп"-Враца представиха своя спектакъл „Криле в огъня". Той е изграден само с действие и визуални ефекти върху теми от музиката на готическите рок групи „Камелот" и „Епика".

За втори път убиха император край Абритус
netinfo

От 18,00 ч. до полунощ посетителите на Исторически музей-Разград имаха възможност да видят едни от най-ценните експонати на институцията - Златното монетно съкровище. То се състои от 836 монети с общо тегло 4 кг. Открито е при разкопки на крепостна стена на Абритус през 1971 г. Монетите се сечени пир управлението на девет императори. Златното съкровище се излага по-рядко и от символа на Разград „Златният Пегас". Двама полицаи охраняваха залата, в която бе подредено.

За втори път убиха император край Абритус
netinfo