„Евровизия” започва, Поли Генова пее в четвъртък
„Евровизия” започва, Поли Генова пее в четвъртък / netinfo
„Евровизия” започва, Поли Генова пее в четвъртък
41287
„Евровизия” започва, Поли Генова пее в четвъртък
  • „Евровизия” започва, Поли Генова пее в четвъртък

Престижният музикален конкурс „Евровизия” започва тази вечер в германския град Дюселдорф. 43 държави участват в състезанието, като Италия се завръща в него след близо 15 години отсъствие. Песните на претендентите са разделени в две вечери. Нашият представител Поли Генова ще изпее „На инат” на 12 май, когато е вторият полуфинал. Кои държави да продължат напред в конкурса и кой да бъде победителят определят, чрез телефонно гласуване, милиони европейци. От значение е и вотът на международно жури от музиканти. Германия си заслужи правото да организира събитието, защото миналата година спечели „Евровизия” с песента „Satellite” на Лена.

19 държави ще се представят тази вечер в първия полуфинал на „Евровизия”. Това са Полша, Норвегия, Албания, Армения, Турция, Сърбия, Русия, Швейцария, Грузия, Финландия, Малта, Сан Марино, Хърватия, Исландия, Унгария, Португалия, Литва, Азербайджан и Гърция. Телевизионните зрители единствено в тези страни, чрез телефонно обаждане или изпращане на sms, могат да определят финалистите, които трябва да са десет.

Същите правила важат и за втория полуфинал на конкурса, на който участваме и ние. Заключителният етап на състезанието е на 14 май. Тогава освен достигналите до него след полуфиналите 20 песни, ще бъдат представени и още пет - тези на Франция, Италия, Великобритания, Германия и Испания.  

Германия е домакин на „Евровизия” за първи път след падането на Берлинската стена, а Дюселдорф беше избран за провеждане на събитието в конкуренция с още три града - Берлин, Хамбург и Хановер. Залата, в която ще се състои конкурса, е с капацитет над 54 000 зрители, но заради спецификата на построената сцена, шоуто ще могат да гледат на живо около 24 000 души. Минимум 100 милиона ще го наблюдават пред малкия екран.

Водещите на „Евровизия” 2011 ще са трима. Това се случва едва за трети път в историята на състезанието. Едно от най-популярните лица в Германия Щефан Рааб ще си партнира с актрисата и телевизионна водеща Анке Енгелке и звездата на АRD Юдит Ракерс. Самият Рааб преди време е участвал в „Евровизия”. Той е и човекът открил и продуцирал победителката в конкурса през 2010-та Лена. Тя е представителят на Германия и в тазгодишното състезание.

 

Водещите на „Евровизия” Щефан Рааб, Анке Енгелке и Юдит Ракерс.