Превръщат в бижу българския метох в Истанбул до 3 месеца
Превръщат в бижу българския метох в Истанбул до 3 месеца / снимки: Кирил Кирилов
Превръщат в бижу българския метох в Истанбул до 3 месеца
40826
Превръщат в бижу българския метох в Истанбул до 3 месеца
  • Превръщат в бижу българския метох в Истанбул до 3 месеца

Между 2 и 5 млн. евро са необходими за четвъртия заключителен етап от спасителната кампания за един от най-емблематичните за българската духовност храмове - Желязната църква „Св. Стефан" в Истанбул. Парите са необходими за ремонт и реставрация на фасадата й. Ще бъдат подменени някои от изпадналите от конструкцията й елементи. В проекта се очаква да се включи и австрийската фирма „Вагнер", която е автор на уникалния метален скелет на монумент №1 от чужда държава за югоизточната ни съседка.

Кампанията за възстановяване на Желязната църква в Истанбул започна преди около 10 години по инициатива на Пловдивски граждански клуб и Община Пловдив с медийната подкрепа на Дарик радио. Реставрацията на храма преминава през няколко етапа - укрепване на основите, реставрация на иконостаса и позлатяване на купола. Днес "Св. Стефан" е единственият храм в източноправославния свят, направен от желязо.

До три месеца се очаква да приключи възстановяването и обзавеждането на българския метох, който се намира срещу църквата в Цариград. В него има няколко спални, читалня, голям салон, който ще побира над 70 човека, кухня, работен кабинет и лекционна зала. Обзавеждането е издържано във възрожденски стил. Мебелите са закупени от антикварни магазини в Истанбул. Първият етаж ще бъде музей. За обзавеждането му са необходими около 15 хил. лв.

Превръщат в бижу българския метох в Истанбул до 3 месеца
netinfo

Ктитори на метоха са бившите пловдивски кметове Иван Чомаков и Тодор Петков, председателят на Пловдивски граждански клуб Лука Станчев, художникът Жорж Трак, игуменът на Бачковския манастир дядо Борис и други. Метохът е построен е през 1851 г. на земя, подарена от княз Стефан Богориди. Той се превръща в люлка на българското духовно и национално възраждане. В сградата е имало приют, редакция, печатница и семинария. Там са списвани и печатани над 20 български вестника и списания. Около 100 години сградата е била необитаема. От година и половина обаче тече кампания за нейното спасяване.

Чуйте репортажа в аудиофайла и вижте темата в снимки.