В Шабла очакват добър туристически сезон
В Шабла очакват добър туристически сезон / Дарик Добрич

По всичко личи, че тази година туристическият сезон ще е добър, заяви зам.-кметът на Шабла Мариян Жечев. Над 1000 са леглата, които предлага туристическата база в общината. Тя е сравнително малка, но по-лошото е, че е доста амортизирана. Малко са местата, които могат да предложат качествена услуга и затова се поддържат ниски цени, за по-малко платежоспособни клиенти, коментира Жечев. През последните години обаче се наблюдава една добра тенденция - в село Крапец има ръст на нови места за настаняване, предимно семейни хотели. В една от базите в къмпинг „Добруджа" пък има нов наемател и там в момента тече сериозен ремонт.

Сезонът в Шабленско е сравнително кратък - около 40 дни. В района летуват предимно българи, идват и малки групи от Беларус и Русия. Полските, чешките и германските туристи се завръщат през последните няколко години по Северното Черноморие и посещават и Шабла. Гости от Румъния идват обикновено само за ден-два, каза Жечев.

Една от атракциите в района, която привлича туристи, са редките защитени видове растения. Шабленските дюни са единственото пясъчно местообитание в България на борзеановия игловръх, сподели екологът на кметството Галя Камберова. През лятото в езерата цъфтят и бяла водна лилия и жълта водна роза. В парка на Зеления образователен център интерес за туристите ще представляват видове, като диво морско зеле, кълбовидна туя, пясъчни растения, ириси, магнолии и гинко билоба.