Зелен образователен център отваря врати за жителите и гостите на Шабла
Зелен образователен център отваря врати за жителите и гостите на Шабла / netinfo
Зелен образователен център отваря врати за жителите и гостите на Шабла
40680
Зелен образователен център отваря врати за жителите и гостите на Шабла
  • Зелен образователен център отваря врати за жителите и гостите на Шабла

Проектът може да бъде използван като модел за управление на природните територии от общините в цялата страна, смята кметът Красимир Кръстев


От днес отваря врати Зеленият образователен център в Шабла. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Община Шабла е водеща в изпълнението му, а партньори са норвежката община Сондреленд, консултантска компания Дикон Груп и Българското дружество за защита на птиците. Стойността му е 535 000 евро.

Зеленият образователен център се намира в най-старата постройка в Шабла, която е архитектурен паметник на културата с местно значение. Сградата, известна като „Старото училище" или „Пансиона", и прилежащият й парк са обновени и адаптирани към новите й специфични функции на образователен и информационен център за природозащитна и туристическа дейност. Разполага със зали за лекции и експозиции, в които ще има възможност да се представя биологичното разнообразие и културно-историческото наследство на района.

Жителите и гостите на общината ще могат да ползват и модерна интернет зала със система за on-line наблюдение на влажните зони чрез камери. В района на Шабла се намират две от най-значимите и отлично съхранени крайбрежни влажни зони в България с международно значение за опазването на над 250 вида растения и животни - Дуранкулашкото и Шабленското езеро. През зимата те приютяват над 80% от световната популация на червеногушата гъска. Над територията на община Шабла преминава миграционният път Via Pontica и двете езера са едни от най-важните станции при прелета на птиците по българското Черноморие. Освен за директно наблюдение на езерата от Зеления образователен център IT-системата ще е в помощ и на държавните контролни органи, които следят за спазването на екологичното законодателство. 

Проектът, който започнахме през април 2009 г. и завършваме сега, може да бъде използван като модел за управление на природните територии от общините в цялата страна, смята кметът на Шабла Красимир Кръстев. Горд съм, че направихме модерен многофункционален център, в който всеки ще може да намери както полезна информация за природното многообразие на региона, така и място за кратък отдих край езерната зона, която сме създали, заявява още Кръстев. Според Вержиния Димитрова, управител на консултантска компания Дикон Груп, целта на проекта е опазване и устойчиво развитие на природното и културно наследство в община Шабла. Водещата ни идея при разработването, а сега и при изпълнението му е да се повиши информираността на гражданите за значението на влажните зони и тяхната специфика. Надявам се, че сме изпълнили задачата си и услугите, които Зеленият образователен център ще предлага, ще са от полза на жителите, местния бизнес и туристите, коментира Димитрова. Тя подчерта, че в него ще могат да се провеждат зелени училища за учениците от цялата страна, еднодневни и полудневни посещения, включващи лекции и интерактивни игри, да се провеждат обучения за представителите на бизнеса, да се организират изложби и т. н.

Първата експозиция, която ще видят гостите на Зеления образователен център е археологическа - „Дуранкулак - най-старата каменна архитектура в Европа". Тя се представя от Регионалния исторически музей в Добрич. В двора ще бъдат изложени и скулптури на студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий". Мотото на техните творби е „Пространство, диалог, цвят, форма".

Повече информация за Зеления образователен център можете да намерите на www.shabla-greencenter.info.