Австрийски музикални седмици
Австрийски музикални седмици / DarikNews.bg, архив

За 15-ти пореден път в България ще се проведат Австрийски музикални седмици. Те започват на 21 април и ще продължат до 19 май. Провеждат се под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и на посланика на Австрия Герхард Райвегер.

Седмиците са израз на тесните културни връзки между България и Австрия в областта на музиката, които се поддържат и разширяват.
Фестивалът включва 16 концерта в София, Пловдив, Видин, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Бургас и Варна, както и четири майсторски класа в НМА „Проф. Панчо Владигеров" в София, където ще се проведе и второто издание на Международния музикален конкурс за песенни дуа (пиано и пеене).

Концертът за откриването на фестивала на 21 април е в изпълнение на Софийската филхармония. Диригент е роденият в Москва, живеещ от 20 години във Виена главен диригент на оркестъра Алексей Корниенко. Солист е цигуларят Кристоф Конц. Участват също инструменталистите - членове на Виенската филхармония Роберт Бауерщатер, Щефан Гардмайер, Даниел Фрошауер. В програмата на концерта са включени произведения от Моцарт (Концерт за цигулка и оркестър ре мажор) и Густав Малер (Симфония № 1 ре мажор „Титан").

За участие във фестивала от Австрия идват изключителни музиканти, сред които са диригентите Петер Бурвик и Мириям Шмид, носителят на наградата от конкурса „Gradus ad Parnassum", цигуларят Даниел Аунер.

Сред българските партньори по традиция са Софийска филхармония, НМА „Проф. Панчо Владигеров", Общински институт „Старинен Пловдив", Държавна опера Стара Загора, Оперно-филхармоничните дружества в Русе и Варна, Оркестър „Симфониета" Видин, МДТ „Константин Кисимов" Велико Търново.