Двойки от цял свят се женят в Двореца
Двойки от цял свят се женят в Двореца / Дарик Добрич

Двойки от цял свят са заявили желание да се бракосъчетаят в Двореца в Балчик тази година, съобщи Жени Михайлова, ръководител „Културни дейности" в Държавен културен институт - Културен център „Двореца". Сватбите в бившата обител на румънската кралица Мария отдавна са се превърнали в културен продукт, тъй като архитектурните забележителности и красивият парк са естествен декор за младите двойки.

През миналата година в Двореца е имало 53 сватби. След българите най-много са румънците, които са пожелали да сключат брак в Двореца. Тази година има заявки за бракосъчетания от Швейцария, Англия, Германия, Ливан, Израел. През юли в Балчик пристига за венчавка и двойка от Австралия, като жената е с българско потекло.

При чуждестранните сватби ритуалът се извършва на български език с превод. Нерядко празникът включва изпълнения на класически музикални състави от Балчик, Добрич и Варна. Младоженци от Швейцария пък пожелали по време на бракосъчетанието да звучи гайда.

Първата сватба в Двореца тази година е насрочена за 30 април. Повечето двойки споделят, че са решили да се женят там, след като вече са посещавали комплекса като туристи, каза Михайлова. Тя уточни, че таксата за бракосъчетание в Двореца е 50 лева, заплащат се и 200 лева за изнесен ритуал на обредната служба.