Български филм спечели голямата награда на „София филм фест”
Български филм спечели голямата награда на „София филм фест” / снимка: БГНЕС

Български филм спечели голямата награда на 15-ия Международен „София филм фест” (СФФ) - „Подслон” на режисьора Драгомир Шолев. Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро за режисьора и за продуцента на филма Росица Вълканова. „Подслон” получи и наградата на „Кодак” за най-добър български игрален  филм - диплом, филмов негатив и лабораторни услуги на стойност 2000 долара.

Българска продукция победи и в конкурса за балкански филм - „Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов. Наградата  се  присъжда от гилдията на българските кинокритици  и е диплом, кашон вино и 1000 евро. Специалната награда на международното жури заслужи „Снежнобяло” (Турция) на режисьора Селим Гюнеш, а наградата за режисура -
Жоао Нуно Пинто за филма „Америка” (Испания/Бразилия/Португалия/Русия) - диплом, статуетка и премия от 1000 евро. Отличията бяха връчени в зала 1 на НДК.

Наградата за български късометражен филм - статуетка и 6000 евро, получи филмът „Влакове” на режисьора Павел Веснаков. За първи път публиката  определи победителя в конкурса за документален филм - „Правилата на ергенския живот” на Тонислав Христов. Наградата - 1000 евро, се дава от БНТ.

На фестивала бяха представени повече от 220 филма от цял свят - 118 игрални, 24 документални и над 70 късометражни. Над 250 бяха чуждестранните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти. Официалното закриване на феста е в неделя вечер с  галапрожекцията на филма на Алексей Учител „Краят” в зала 1 на НДК. Тогава ще бъде връчена и наградата на публиката.