Монаси от Шаолин изнасят представление в Шумен
Монаси от Шаолин изнасят представление в Шумен / снимки: община Шумен

Монасите от манастира Шаолин ще посетят България и ще изнесат представление в Шумен пред стените на Шуменската крепост.

Община Шумен подготвя събитието заедно със свой мегаспектакъл. Кметът на града Красимир Костов заяви, че все още не е ясна точната дата, когато монасите, владеещи кунг-фу до съвършенство ще посетят Шумен.

Визитата на прословутите китайци е възможна поради факта, че град Джънджоу, който се намира в близост до манастира Шаолин е побратимен с Шумен.

Идеята на община Шумен е да създаде и покаже мегаспектакъл "От тук започва България". Той ще бъде с елементи на представление от типа звук и светлина и ще се състои пред стените на Шуменската крепост. В момента тя се реставрира и се очаква през годината да добие завършен вид.

Градоначалникът обясни, че сценарият на спектакъла ще бъде изготвен от академик Антон Дончев и Валери Петров, а местната управа ще подготви сцената, за да е подходяща за демонстрациите на монасите от Шаолин.

"Това е съвместно усилие с манастира Шаолин, като идеята е, за да мултиплицираме ефекта на базата на нашата договорка с побратимения град в Китай, заедно с ръководството на манастира Шаолин, така да изградим конструкцията на спектакъла под крепостта в планината, за да може да се изпълняват и двата спектакъла - на монасите и нашият", каза Костов.

Монаси от Шаолин изнасят представление в Шумен
netinfo

Първоначално спектакълът ще се състои два пъти месечно, но амбициите на община Шумен са представления да се правят поне по веднъж на седмица през активния туристически сезон.
"Идеята е да започнем с два спектакъла на месец, постоянно действащи, като ще следваме модела на китайските ни партньори в посока на това дори да го направим всеки ден", обясни градоначалникът.

Архитекти от град Шумен посетиха град Джънджоу през миналата година, за да се запознаят със сценографията на спектакъла на монасите и да могат да подготвят сцената на Шуменското плато по възможно най-добрия начин. С този мегаспектакъл община Шумен цели да привлече туристите от близките черноморски курорти.