Повече от 1300 участници дефилират на Международния кукерски карнавал в Разлог
Повече от 1300 участници дефилират на Международния кукерски карнавал в Разлог / снимка: DarikNews.bg, архив

Над 20 групи с повече от 1300 участници ще дефилират на четвъртия международен кукерски карнавал „Старчевата” в Разлог, съобщиха организаторите от община Разлог. Карнавалът ще бъде открит на 15 януари.

Специално за карнавала в Разлог пристигат членове на борда на Федерацията на европейските карнавални градове, информираха от общинската управа. Преди 16 години градът става член на тази организация. Международният кукерски карнавал е естествено продължение на новогодишния кукерски карнавал „Старчевата” в Разлог, отбелязва БТА.

Фестивалът има състезателен характер. Всяка група ще се оценява от жури по четири основни критерия - представяне на елементи от кукерската традиция, поддържане и предаване на местна културна специфика, открояване на традиционното за съответния регион при маската и облеклото, артистичност на изпълнението.

Числеността на българските групи е с максимум 50 участника, а на групите от чужбина - 30 души. За фестивала в Разлог ще пристигнат кукери от Карлово, Сливен, Кюстендил, Петрич, Сапарева баня, Банско. Кукерски традиции ще покажат жители на с. Ябълково (община Кюстендил), с. Косача (община Ковачевци), с. Калугерово (община  Лесичово), с. Драгоданово (община Сливен), с. Дъбене (община Карлово), с. Турия (община Павел баня), с. Крупник (община Симитли). Специални гости на Разлог ще бъдат групите от Струмица (Македония).

Домакините от община Разлог ще се представят с две групи от селата Бачево и Елешница. Кукерския карнавал ще закрие Разложка кукерска група с повече от 150 участници.