След 5 години стартират дейностите по изграждане на музей на храма на Кибела
След 5 години стартират дейностите по изграждане на музей на храма на Кибела / Дарик Добрич - архив

Министерство на културата е дало зелена светлина на проекта за изграждане на музей на храма на Кибела, съобщи за Дарик кметът на Балчик Николай Ангелов. Експертният съвет, който отговаря за опазване на националните културни ценности, е приел архитектурния проект и е дал разрешение за преместване на паметника, като при това ще бъдат извършени допълнителни археологически проучвания, уточни Ангелов. Разкопките целят проучване на пластовете под самия храм. Едва след това ще бъде приет окончателният проект за демонтиране на храма и строителството на музея.

Дейностите ще се осъществяват от фирмата – собственик на имота – „Назар” ЕООД. Предвижда се бъдещият музей да бъде на два етажа, със стъклен купол, с голяма аудитория за лекции, учебни часове, литературни четения и други културни прояви.

Ако при допълнителните археологически разкопки бъдат намерени нови находки, това може да наложи промяна на целия архитектурен проект, коментира Николай Ангелов.

Експертният съвет към Министерство на културата е препоръчал на община Балчик да даде строително разрешение за премахване на бетоновите стени на започнатия през 2007 г. хотел.

Дарик припомня, че преди пет години при старта на строежа, в частен имот бяха открити ценните археологически находки от храма на богинята Кибела.

„За пет години и половина всичко, което е направено по тази изключителна находка е изграждането само на един навес, който да го предпазва от дъждовете. Огромното забавяне е заради имотните спорове, но за съжаление община Балчик не е собственик на имота и не може да се разпорежда с него” – коментира още кметът на Белия град.