„Дядовата ръкавичка” за стотен път в кукления театър в Силистра
„Дядовата ръкавичка” за стотен път в кукления театър в Силистра / Куклен театър - Силистра

Стотното представление на приказката на Елин Пелин „Дядовата ръкавичка" подготвят куклениците в Силистра. Спектакълът ще се играе на 24 ноември от 11.00 часа на сцената на кукления театър в града. Постановката е на режисьора Съби Събев и сценографа Павлина Василева. Георги Гарчов е автор на оригиналната музика. В приказните герои се превъплъщават Михаил Незалзов, Елена Кешишева, Станислав Георгиев и Денка Чапкънова.

Премиерата на класическото заглавие бе на 22 февруари тази година. Оттогава са изиграни 99 представления във Варна, Русе, Шумен, Добрич, Разград и Силистра.
В театралните среди стотното представление е премиера и празник, отбеляза директорът на кукления театър в Силистра Златина Станева. По думите й в 31-годишната му история стотно представление се играе за първи път. „Дядовата ръкавичка" е рядко поставяна драматургия и в момента е хит. Успехът й се дължи както на популярността на приказката сред деца от яслена до ученическа възраст, така и на високото качество на спектакъла. За радост на театралите е достигнат ефекта, когато заглавието работи за твореца, добави директорката .

Други две класически заглавия от афиша гонят успеха на „Ръкавичката". Това са „Палечка" - с над 50 представления и „Хензел и Гретел" - с повече от 20 изигравания само за 2 месеца.

Сега в Силистра единствения действащ театър е кукленият. Той е обявен за професионален през 1981 година. По времето на кабинета "Костов" е преобразуван в отдел към драматичния театър "Сава Доброплодни". През 2010 г., в рамките на театрална реформа, е възстановена автономността си, а драматичният театър е закрит.

Днес  театърът работи по съвместен проект с театър „Тудор Виану" в Гюргево. На 3 ноември бе премиерата на общия им спектакъл „Келчо, принцесата и змеят" на български и румънски език. Кукленият театър в Силистра е асоцииран партньор на културния център в Кълъраш по международен проект за създаване на 3D-представлениe. В проекта участват също театрали от Франция, Чехия и Полша.