Увеличение на заплатите в кръвните центрове ще има, но и съкращения
Увеличение на заплатите в кръвните центрове ще има, но и съкращения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Увеличение на заплатите в кръвните центрове ще има, но за сметка на съкращения
58727
Увеличение на заплатите в кръвните центрове ще има, но за сметка на съкращения
  • Увеличение на заплатите в кръвните центрове ще има, но за сметка на съкращения

Увеличението на заплатите на служителите в кръвните центрове ще се осъществи, но за сметка на съкращения, обясни здравният министър Десислава Атанасова. Тя допълни, че средствата ще бъдат набавени от структурни промени, свързани с разпускането на домовете за медико-социални грижи.

Във връзка с проекта, който България защити, за извеждането на децата от домовете, ще бъдат освободени щатни бройки и по този начин ще останат средства. С тези финанси ще бъде увеличена с между 16 и 20% основната заплата на всеки от служителите в кръвните центрове, подчерта Атанасова.

Министърът допълни, че до момента служителите във Варна все още не са оттеглили оставките си, но изрази надежда те да проявят разбиране и да преосмислят решението си. Специално кметовете на Стара Загора и Варна поеха инициатива и дариха средства на кръвните центрове по време на кампанията за кръводаряване, припомни още Десислава Атанасова.

В Международния ден без тютюнев дим здравният министър коментира и предстоящия протест срещу забраната, който ресторантьорите планират за 22 ноември. Атанасова за пореден път посочи, че за нея въвеждането на тази забрана е добро решение и има много аргументи, които да накарат хората да осъзнаят, че ограниченията за тютюнопушенето са полезни за тяхното здраве. Проверките на регионалните здравни инспектори вече констатират, че ресторантьорите са преустроили своите заведения така, че да дадат възможност на пушачите да го пушат навън, категорична бе Атанасова.