Икономиката ни е нараснала през лятото, отчете НСИ
Икономиката ни е нараснала през лятото, отчете НСИ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

През третото тримесечие на годината БВП на страната ни е нараснал с 0,5 процента спрямо същото тримесечие на предходната година и с 0,1 на сто спрямо периода април-юни 2012-та. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт.

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие на годината БВП в номинално изражение е достигал 21 735 млн. лева.

През третото тримесечие на 2012 г. спрямо второто тримесечие на 2012 г. БВП1 се увеличава с 0.1на сто, като за същия период брутната добавена стойност също се увеличава с 0.1 процента. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие на 2012 г. основен принос за регистрирания икономически растеж имат крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал с 0,4 на сто. Износът на стоки и услуги през третото тримесечие се е увеличил с 0,2 процента спрямо предходното тримесечие, а вносът на стоки и услуги е намалял с 3,7 на сто.

На годишна база БВП е нараснал с 0,5 процента през третото тримесечие, а добавената стойност – с 0,2 на сто. Увеличение е регистрирано в аграрния и индустриалния сектор съответно с 6,3 и 3,5 на сто. Секторът на услугите, който заема най-голям относителен дял в добавената стойност, има отрицателен принос и отчита намаление с 1 процент през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване е регистриран положителен икономически растеж на крайното потребление с 2,9 на сто в сравнение със същия период на предходната година. Бруто капиталообразуването в основен капитал отчита ръст спрямо третото тримесечие на предходната година с 1 процент. Износът на стоки и услуги се увеличава с 3,5 процента, а вносът на стоки и услуги - с 3 на сто.