Лили Иванова в 30 снимки на Васил Къркеланов
Лили Иванова в 30 снимки на Васил Къркеланов / Снимки: Васил Къркеланов
Лили Иванова в 30 снимки на Васил Къркеланов
58657
Лили Иванова в 30 снимки на Васил Къркеланов
  • Лили Иванова в 30 снимки на Васил Къркеланов

Каква е Лили Иванова пред обектива на Васил Къркеланов? Това можете да видите, ако разгледате изложбата със снимки на певицата, правени от един от най-добрите ни фотографи. Общо 30 са подредени в столичната галерия „Средец" на Министерство на културата. Сред тях има такива от списания, календари, концерти. Показани са фотоси от шоуто й в прочутата парижка зала „Олимпия" през 2009 г. Изложена е и непубликувана снимка на Лили Иванова, която е трябвало да краси корицата на първия брой у нас на мъжкото списание Playboy.

Защо това не се е случило, откога са първите снимки на примата, направени от Васил Къркеланов, какъв модел е тя, обработва ли фотографът кадрите и още за експозицията, която беше открита десет дни преди грандиозния концерт на Лили Иванова в зала „Арена Армеец". За всичко това са следващите редове.

Преди повече от 10 години екипът на списание „Ева" събира за първи път на едно място Лили Иванова и Васил Къркеланов. Задачата е фотосесия за един от броевете на изданието. Тогава Васил е респектиран от професионалното поведение на Лили пред фотоапарата, а тя от неговата работа. Затова и когато през 2002 г. й предлагат да се появи в първия Playboy в България, певицата пожелава да бъде снимана именно от Къркеланов. Днес той си спомня: „Обади ми се Мартин Захариев и ми обясни, че иска да ми предложи нещо - да направим едни снимки с Лили Иванова. Аз отговорих: Добре, ние вече сме снимали веднъж. Той каза: Да, знам, тя ми каза и много държи ти да снимаш. Отивам аз и ми викат: Ние започваме да издаваме Playboy за България и сега ще снимаме Лили Иванова за списанието. Питам: А тя съгласи ли се? Вие говорихте ли с нея? Казват ми: Да, знае и освен това каза, че ще го направи само ако ти снимаш".

По време на фотосесията за Playboy Васил Къркеланов прави и снимка на Лили Иванова, която е трябвало да бъде на корицата на първия брой на изданието у нас. Поради различни причини тя не попада там, така и не вижда бял свят, а сега е включена в изложбата в галерия „Средец". Пред Дарик фотографът разказа: „Това е снимка, която никога не е показвана. Този проект за корица беше страхотен, но по ред съображения, и то на американците, този вариант отпадна. В крайна сметка Юлияна Кънчева беше на корицата. Парадоксът обаче е, че ако сега спрем някого и го питаме кой беше на корицата на първия брой на Playboy, то той ще отговори: Е, как кой? Лили Иванова!".

Лили Иванова в 30 снимки на Васил Къркеланов
netinfo

На въпрос до каква степен Къркеланов обработва снимките, които прави на Лили Иванова, той отговори: „Всъщност с нея никога не сме обсъждали обработката на снимките. Няма какво да се лъжем - към днешна дата цялата цифрова фотография минава през обработка. Фотошоп или разни други програми - това са инструменти, те не са самоцел. Когато си на живо пред един човек, основно ти въздейства неговото излъчване, то допълва физическото тяло, което е пред теб. Това е един цялостен образ, който остава в главата ти. И когато някой отреже за теб късче от действителността в 2D, дори някакъв момент, който е подходящ, до теб всъщност стига само частичка от тази цялата енергия. Ти започваш да се вглеждаш в неща, които са шум и ти пречат. Има едни детайли, които не са важни. Точно тези неща са коригират, точно там се работи и това е смисълът на обработката. Аз никога не съм харесвал обработки, които водят до някакъв изглед на анимирани герои".

За поведението на Лили Иванова пред обектива фотографът каза: „Тя има професионално отношение към всяка една дейност, свързана с музиката. А фотографията, снимките, фотосесиите са част от този бизнес. След толкова години работа тя знае как да застане пред обектива, какво да излъчва, как да изглежда добре. Разбира се, през годините започнах да търся и други неща. Започнах да търся кадри между кадрите. Самата тя, когато позира, след това не си ги харесва много тези снимки. И ме кара да я дебна, да я провокирам по по-различен начин, за да имаме различни кадри. Процесът на работа е много интересен. Всеки си държи на неговото, никой не иска да отстъпва, но и двамата правим компромиси. Например в тази изложба включих две, три фотографии, които тя, при първоначалния подбор, който й представих, каза: Не, тази не, не и не. Е, да де, обаче аз съм сигурен, че в тези неща има нещо по-различно, има друго настроение, има друга Лили. И в крайна сметка ги включих в експозицията. А в понеделник вечер тя влиза в галерията, застава пред една от тези фотографии и казва: Ех, тази толкова да не си я харесвам, тук съм като някаква друга. Казвам: Добре, но това е истинско. Става дума за една прекрасна фотография, в която тя се засмя много искрено. По време на снимки, имаше някаква шега, и аз не го пропуснах този момент. Е, как няма да я сложа тази снимка, при положение, че тя е толкова истинска там".

Снимките на Лили Иванова, правени през последните десетина години от фотографа Васил Къркеланов, можете да разгледате до 17 ноември в галерия „Средец" на столичния булевард „Ал. Стамболийски" 17.