Безсрочните и детските влогове извън обхвата на данък лихва
Безсрочните и детските влогове извън обхвата на данък лихва / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Безсрочните и детските влогове извън обхвата на данък лихва
58632
Безсрочните и детските влогове извън обхвата на данък лихва
  • Безсрочните и детските влогове извън обхвата на данък лихва

Лихвите по срочните депозити ще се облагат с 10 на сто от 1 януари догодина. Това реши бюджетната комисия в парламента, която разгледа промените в Закона за ДДС на второ четене. От обхвата на облагането отпадат безсрочните влогове, детските влогове и разплащателните сметки. Въпреки че депутати предложиха да се въведе необлагаем минимум, предложението бе отхвърлено, защото това би означавало, че трябва да се въведе подобен праг за всички видове облагаеми доходи на физическите лица.

Конвенционалният и онлайн хазартът ще се облагат с единна ставка от 15 на сто върху оборотите, въпреки че първоначално управляващите искаха облекчена 7-процентна ставка при интернет игрите.

Лихвата върху депозите ни ще се облага в момента, когато я получим. Това означава, че ако имаме едногодишен депозит от 13 януари тази година, лихвата ще ни бъде начислена на 13 януари догодина и ще бъде обложена с новия налог, независимо че парите ни са били в банката основно през 2012 г., когато такъв налог няма.

„Ако вие получите доход през 2013 година, независимо кога сте положили труда или за кой период се отнася доходът, винаги законът за данъците върху доходите на физическите лица е облагал при получаване на дохода. Принципът се запазва същият", каза зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Лихвите от кои сметки ще се облагат? „В наредба три, която е издадена от БНБ, са определени видовете сметки, които търговските банки водят. В нея изрично са разграничени спестовните влогове, разплащателните сметки и депозитните сметки. Законът и определението в него реферира единствено към депозитните сметки", коментира Горанов.

Едва ли не с пенсионерска пита ще правим помен

- Александър Радославов от БСП

„Този данък, който се въвежда, не е морален, особено за огромното мнозинство от пенсионери и нископлатените български граждани. Едва ли не с пенсионерска пита ще правим помен. Да се увеличат пенсиите, ще се вземат пари от данъците на лихвата по депозитите", каза Александър Радославов от БСП и заяви категоричната позиция на социалистите, които са против налога.

Искам да направя уточнението, че на оня свят пари няма

- зам.-министърът на финансите Владислав Горанов

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов направи уточнението, че „на оня свят пари няма".

Очакваните постъпления са около 120 млн. лева, като с тях ще бъде финансирано част от увеличението на пенсиите от 1 април.

От Асоциацията на банките не поеха ангажимент дали задължението банките да внасят данъка на клиентите си ще доведе до нови такси, тъй като всяка от тях определя сама политиката си. Според Горанов обаче всяка банка ще прави само 12 превода на данък годишно, което няма да натовари системата й.