Светият синод ще обсъди подготовката на патриаршеския избирателен църковен събор на 14 ноември
Светият синод ще обсъди подготовката на патриаршеския избирателен църковен събор на 14 ноември / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Светият синод на Българската православна църква ще има заседание на 14 ноември, на което ще започне обсъждането на подготовката на патриаршеския избирателен църковен събор. Това каза за БТА Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който на 10 ноември беше избран от Светия синод за наместник-председател на БПЦ. Той уточни, че с това заседание започва редовната ноемврийска финансова сесия на Светия синод.

Според църковния устав наместник-председателят на Светия синод до четири месеца след кончината на патриарх Максим трябва да организира избирането на нов патриарх. Негово светейшество почина на 6 ноември на 98 години.

Попитан кога се очаква Светият синод да вземе решение за насрочването на събора за избор на патриарх, Варненският митрополит каза: "Ще се стараем малко по-рано от определения срок."

На въпрос дали Светият синод е получил писмо от Пловдивския митрополит Николай за избора на наместник-председател на 10 ноември, митрополит Кирил отговори, че "няма такива сведения засега".