Да се говори за разкол на църквата в деня на траур е непочтено, смята Плевнелиев
Да се говори за разкол на църквата в деня на траур е непочтено, смята Плевнелиев / снимка: Dariknews.bg, Дарик Благоевград

Да се говори за разкол на църквата в деня на национален траур е крайно непочтено, заяви по време на визитата си в Банско президентът Росен Плевнелиев.

По думите му, църквата трябва да бъде единна и обърната към хората и проблемите им, а не към вътрешните си интриги. "Българският народ и целият православен свят изпратиха българския патриарх, който работеше за единството на църквата", заяви пред журналисти в курортната община държавният глава.

По време на посещението си в Банско Плевнелиев коментира и предстоящото подписване на договорите за "Южен поток": "Правителството трябва да използва следващите дни да даде максимална информация относно това, което предстои да бъде подписано с руската страна".

"Всичко трябва да се случи по един прозрачен начин и очаквам от кабинета абсолютно всички параметри да бъдат предоставени на обществото", подчерта президентът.

Росен Плевнелив допълни, че е важно бизнесът и българските предприятия да знаят какво предстои и затова е необходимо да има повече информация.

Държавният глава пристигна в Банско по повод честванията на 290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на "История славянобългарска".

В тази връзка той награди и ученици, участвали в конкурс за есе, свързано с живота и делото на народния будител и духовник.

От своя страна от Общинска администрация подариха на президента дърворезба, на която е изобразена стара банска къща.