Башар Асад: Ердоган гледа на Сирия с очите на колонизатор
Башар Асад: Ердоган гледа на Сирия с очите на колонизатор / снимки: Reuters

Турският премиер се смята за халиф и за новия османски султан и гледа на Сирия с очите на колонизатор, заявява сирийският президент Башар ал Асад в интервю за руската телевизия на английски език Russia Today.

В интервюто, цитирано от турската частна телевизия НТВ, Асад отправя остри критики по адрес на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който е един от най-върлите критици на режима в Дамаск.

По думите на сирийския президент турският народ иска да има добри отношения с народа на Сирия, но правителството на Ердоган пречи на това.

"Ердоган смята, че ще си гарантира политическото бъдеще, ако Мюсюлманските братя поемат управлението в региона и по-специално в Сирия. Друга причина да е против Сирия е това, че се вижда като новия османски султан. Във вътрешния си свят той се възприема като халиф. По тези две причини Ердоган премина от политика на "нулеви проблеми" към политика на "нулеви приятели", заявява Башар ал Асад.

Сирийският президент казва също, че не вярва да се стигне до война между Сирия и Турция, пише БТА. "За война е нужна и подкрепата на народа. Голямото мнозинство от турския народ не иска такава война," посочва той.

Башар ал Асад отбелязва още, че снарядите от Сирия, паднали на турска територия, може да не са били изстреляни от сирийската армия, а от бунтовниците. По този въпрос сирийската страна е предложила на турските власти да бъде съставена комисия, но предложението й е било отхвърлено.

Асад уточни, че за последно е разговарял с Ердоган през май 2011 година.

Единствено народът на Сирия може да реши дали президентът ще остане на поста си или ще се оттегли, заяви заяви още Асад. "Според мен въпросът да остане ли президентът на своя пост или да го напусне трябва да бъде поставен пред народа, той не зависи от ничие мнение", посочи Асад. "Единственият път минава през изборните урни", изтъкна той.

По думите му президентът "няма никакъв проблем с народа". "Срещу мен са САЩ, срещу мен е Западът, срещу мен са много арабски държави и Турция", смята сирийският лидер. "Ако сирийският народ също бе срещу мен, как бих останал тук?", добави Асад.

Башар Асад Ердоган гледа на Сирия с очите на колонизатор
netinfo


"Въпросът не опира до помиряване с народа, дори не е свързан с помиряване между самите сирийци. Не сме в състояние на гражданска война", подчерта държавният глава. Според него "въпросът има връзка с терора и външната подкрепа за терористите с цел да се разклати стабилността на Сирия". "Ето с кого водим война", заяви сирийският лидер.

"Борим се срещу терора и спазвайки конституцията, браним сирийския народ", каза той. "Не е логично армията да извършва военни престъпления срещу народа си", защото се състои от негови представители, добави Асад. По думите му, ако армията бе извършвала престъпления срещу народа, отдавна би се разцепила.

Запитан дали разполага с данни, че западни тайни служби финансират сирийската опозиция, президентът отговори: "Не, знаем само, че те предоставят на въоръжените бойци информационна подкрепа, главно чрез Турция и понякога чрез Ливан". "Има обаче и други тайни служби, не западни, а от региона, които действат дори по-активно от западните, но естествено под контрола на западни тайни служби", каза Асад.

Щом западните страни престанат да изпращат оръжия на въстаниците, "мога да кажа, че можем да приключим всичко до седмици", заяви сирийският лидер, цитиран от Асошиейтед прес.

Президентът отхвърли възможността да напусне страната. "Аз съм сириец, роден съм в Сирия и ще живея и умра в Сирия", каза той и подчерта, че няма да играе по свирката на Запада.

Според Асад ако Западът предприеме военна намеса в Сирия, цената би била "непоносима за цял свят". "Ако в Сирия се стигне до проблеми, ще започне верижна реакция, която ще засегне всички страни от Атлантическия до Тихия океан", изобщо цялата планета, смята той.

"Затова не вярвам Западът да тръгне в тази посока. Но ако все пак го стори, никой не може да каже какво ще последва", заяви в интервюто сирийският президент.

Близо 11 000 сирийци са избягали от страната си през последните 24 часа, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Най-голям е броят на "новодошлите" в Турция - 9000 души, предимно от Алепо и Идлиб. Останалите 2000 души са преминали от Сирия на територията на Ливан и Йордания. С това общият брой на сирийците, потърсили убежище в съседни страни, достигна 408 хиляди души, заявил пред журналисти говорител на Върховния комисариат.

По-рано днес началникът на отдела за координация и ответни действия към Управлението на ООН за координация по хуманитарни въпроси Джон Гинг отбеляза, че ако се провалят опитите да се сложи край на кръвопролитието в Сирия, до началото на 2013 година броят на сирийските бежанци ще се увеличи до 700 000 души от сегашните над 400 000, предаде Асошиейтед прес. "За цивилното население на Сирия обстановката се влошава изключително бързо", заявил Гинг в интервю за агенцията.

Междувременно Израел предупреди Сирия да не допуска военните действия на правителствената армия срещу бунтовниците да се прехвърлят и на територията на Голанските възвишения, предаде Ройтерс. "За нас режимът в Дамаск носи отговорност за инцидента по границата", заяви израелският заместник-министър председател Моше Яалон. "Ако видим, че конфликтът се разширява към нас, ние знаем как да браним гражданите на Държавата Израел и нейния суверенитет", подчертал Яалон.

Конкретен повод за отправеното предупреждение бе избухването на сирийски снаряд на територията на Голан миналата седмица. При инцидента нямаше жертви и не бяха нанесени материални щети, но той предизвика нервност у Израел, който се опитва да не се намесва в конфликта на територията на отдавнашния му противник, посочва Ройтерс.