Първата си реч след преизбирането Обама ще посвети на икономиката
Първата си реч след преизбирането Обама ще посвети на икономиката / снимка: БГНЕС, aрхив

Първата си реч в качеството си на преизбран президент на САЩ Барак Обама ще посвети на икономическите въпроси, предадоха световните агенции.

Обама ще говори от Белия дом в 13,05 ч. местно време /17,05 ч. по Гринуич/ и се очаква да засегне въпроса за мерките, които ще се предприемат, за да продължи икономиката на САЩ да расте, а дългът да намалява.

Президентът ще засегне и въпроса за бюджетната стена, пред която ще се изправят САЩ, ако не бъде постигнат компромис до края на годината в Конгреса относно плана за намаляване на държавния дълг. По този план разделението между републиканци и демократи продължава.

Бюджетната стена е термин, обобщаващ повишаването на данъците и намаляването на разходите в държавния сектор, което без постигането на съгласие в Конгреса по плана за намаляване на дълга ще влезе автоматично в сила от началото на януари и може да изпрати икономиката отново в рецесия.

Съотношението на силите в Конгреса си остава същото като преди президентските и парламентарните избори от вторник. Демократите имат мнозинство в Сената, но трябва да се разберат с републиканците, които контролират Камарата на представителите.

Още в сряда председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър подчерта, че републиканците са готови да работят с президента по въпроса за избягването на бюджетната стена, но предупреди, че по-високите данъци няма да помогнат за разрешаването на проблемите на американския икономически растеж.

Индикация, че компромис в Конгреса все пак е възможен, беше изявлението на Бейнър от тази нощ, че ще се откаже от всякакъв опит да отмени реформата на американското здравно осигуряване.

Реформата, която беше предложена от Обама, беше приета през 2009 г. след дълга битка в Конгреса. Тя прави задължителни здравните осигуровки и който не се подчини ще бъде глобяван. Реформата влиза в сила през 2014 г. Републиканците бяха възмутени от идеята, че федералната държава може да заставя гражданите да купуват някакъв продукт, в случая здравни осигуровки.

Реформата предвижда 32 милиона американци да имат здравна осигуровка на достъпна цена независимо от техните предходни здравословни проблеми.(БТА)