Обама приема поздравления за победата
Обама приема поздравления за победата / снимка: Reuters

Барак Обама стана 45-ят президент на САЩ, след като победи другия кандидат за поста - Мит Ромни. Обама печели 290 гласа от общо 538-те в избирателната колегия, а Мит Ромни - 203, сочат прогнозните резултати. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията.

Белгийският премиер Елио ди Рупо е бил първият държавник в света, поздравил Барак Обама за преизбирането му като президент на САЩ, съобщиха от кабинета на министър-председателя. Ди Рупо изпратил поздравителна телеграма до Обама в 5.33 ч. местно време (6.33 ч. българско), само четвърт час след съобщението "Още четири години", публикувано в официалния профил на Обама в Туитър.

Белгийските медии отбелязват, че председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е поздравил президента в Туитър към 8.00 ч. българско време, с което е изпреварил с 20 минути британския премиер Дейвид Камерън.

Най-бавен в тази своеобразна класация изглежда президентът на Франция Франсоа Оланд, който закъснял с поздравленията с цели три часа спрямо Ди Рупо, посочва.БТА.

В общо изявление председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой изразяват очакване за допълнително задълбочаване на връзките на ЕС със САЩ и за обща борба със световните предизвикателства, включително в сферите на сигурността и икономиката.

В изявление на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц се посочва, че ЕС и САЩ са най-близките партньори на света. Шулц изразява надеждата за още по-тясно сътрудничество на всекидневна основа между ЕП и американския Конгрес.

В изявлението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пише, че връзките на Северноатлантическия пакт със САЩ имат над 60-годишна история и са спомогнали за запазване на евроатлантическия мир. Расмусен заявява, че президентът Обама се е показал като невероятен ръководител в поддържането на тези отношения и изразява очакването сътрудничеството да продължи, за да може алиансът да остане ефективен в бързо променящия се свят.

Кения, откъдето е бащата на Барак Обама, и Индонезия, където Обама е живял като малък с майка си и втория й съпруг, приветстваха преизбирането му за втори президентски мандат, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС. Кенийският президент Мвай Кибаки подчерта, че Кения както винаги се гордее с връзките си с Обама.

"Победата на Обама придобива особен отзвук в африканския континент от една страна заради отчасти африканските корени на Обама, но и защото в много африкански страни етническите разделения пречат на изграждането на проспериращо и толерантно общество", заяви кенийският държавен глава.

В къщата, в която Обама е живял като малък в Джакарта, пък се състоя тържество по повод победата му на изборите. В училището, в което е учил, учениците, учителите и местни жители също развълнувано следяха случващото се в САЩ.

Обама е живял в Индонезия 4 години. Бил е на 6, когато е стъпил за първи път в тази страна.

Лидери на близкоизточни страни приветстваха преизбирането на Барак Обама за втори президентски мандат, съобщиха световните агенции.

Египетският президент, умереният ислямист Мохамед Морси, изрази надежда, че Обама ще работи едновременно за интересите на американския и на египетския народ.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай поздрави Обама за преизбирането му и посочи, че страната му се надява на укрепване на двустранните отношения, основаващи се на защита на двустранните интереси.

От името на палестинците и на палестинския президент Махмуд Абас главният палестински преговарящ Саеб Еракат поздрави Барак Обама за преизбирането му и изрази увереност, че президентът на САЩ ще продължи с усилията си за постигане на мир в Близкия изток.

Опозиционният Сирийски национален съвет, събрал се на заседание в катарската столица Доха, пък изрази надежда, че Обама ще постави Сирия начело на приоритетите си за втория си мандат.

Китайският президент Ху Цзинтао също поздрави колегата си за преизбирането му и припомни положителния напредък в американо-китайските отношения през първия президентски мандат на Обама.

В Кремъл изразяват "надежда, че положителните начинания в двустранните отношения и във взаимодействието между Русия и САЩ на световната арена в интерес на международната сигурност и стабилност ще се развиват и усъвършенстват", заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на Песков Путин е изпратил на Барак Обама поздравителна телеграма по повод победата му на президентските избори. Текстът на посланието ще бъде публикуван, след като то бъде получено от американската страна. "Като цяло Кремъл оценява положително информацията за победата на Барак Обама на президентските избори", заяви Песков. "Предполагам, че президентът Путин ще поздрави Барак Обама лично в телефонен разговор", добави той.

Премиерът Дмитрий Медведев, който е на официално посещение във Виетнам, заяви, че се радва от факта, че "президентът на най-мощната и влиятелна държава в света няма да бъде човек, който смята Русия за геополитически враг номер едно", предаде ИТАР-ТАСС. "Смятам, че Обама е успешен президент, той бе начело на страната по време на криза и сега няма да му се наложи да пренастройва механизмите за управление. За нас то е разбираем и предсказуем партньор", подчерта Медведев.

Русия е готова да отиде много далеч в сътрудничеството си с новата администрация на САЩ, която ще бъде сформирана, след като станат известни окончателните резултати от президентските избори, стига и Вашингтон да е готов на това, заяви пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според Лавров няма основания резултатите от изборите да се поставят под съмнение. "Естествено, че ще продължим да работим с новата администрация - на основата на равноправието, взаимната изгода, взаимното уважение, за да стигнем толкова далеко, колкото далеко е готова да стигне американската администрация", подчерта руският външен министър. Според Лавров в новата администрация ще има нов държавен секретар.