Вежди Рашидов изказа съболезнования за кончината на патриарха
Вежди Рашидов изказа съболезнования за кончината на патриарха / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнования на Стобийския епископ Наум - главен секретар на Светия синод, и на митрополитите от Светия синод на Българската православна църква по повод на кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Това съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

"Убеден съм, че Негово Светейшество се е преселил във Вечността със спокойна душа, защото животът му бе лишен от всякаква суета, духовната му мисия за обединение на българския народ бе благочестива, вярата му - непоклатима и от днес той вече принадлежи на Божието царство - в селенията на праведните", пише Вежди Рашидов в съболезнователния адрес.

"Сам уникална личност, Негово Светейшество Максим посвети живота си на търсенето и изваждането на бял свят на най-доброто у всеки човек. За него нямаше по-важно от това да запази единството на Българската православна църква и в най-трудното и бурно време неговата деликатност, вяра, богопреданост и морални напътствия заздравиха устоите на българската държава", посочва министър Рашидов.

Той припомня, че 41 години Негово Светейшество мъдро управляваше делата на Българската православна църква и изразява надежда, че поради големите заслуги на патриарх Максим в духовния живот на българския народ съграденото от него ще остане и святото му дело ще бъде продължено от достойни наследници.