Патриарх може да стане всеки митрополит, който отговаря на условията
Патриарх може да стане всеки митрополит, който отговаря на условията / netinfo
Интервю на Михаил Дюзев с богослова проф. Иван Желев
58387
Интервю на Михаил Дюзев с богослова проф. Иван Желев
  • Интервю на Михаил Дюзев с богослова проф. Иван Желев

Кой ще бъде следващият патриарх се очаква да стане известно в началото на март 2013 година, съобщи в предаването „Дарик кафе" проф. Иван Желев, богослов от Софийския университет „Св. Климент Охридски" и бивш председател на Комисията по вероизповедения.

Според проф. Желев предстои състав от четирима старши митрополити да свика съвещание на Светия синод, на което да бъда избран заместник на починалия патриарх, който да поеме управлението на Българската православна църква до избора на нов патриарх. Проф. Иван Желев съобщи още, че кандидати за следващ партиарх са всички митрополити, които отговарят на условията.

Проф. Желев, вие сте работил с патриарх Максим. Може ли да кажете няколко думи.

Познавам Негово светейшество прекрасно, бил съм началник на кабинета му, негов личен преводач и така нататък. Ще кажа с две думи: Негово светейшество не беше светец, но беше човек, който непрекъснато се стремеше към святост, както са всички и трябва да бъдат всички християни. Една наистина голяма загуба. Няма незаменим човек, но трудно ще може да се намери и човек, дори определено бих казал, че не можем да намерим човек на неговото равнище, с неговата подготовка, с неговата преданост. Бог да го прости!

Предстои процедура, която не се е случвала в най-новата ни история.

Да, в близките 41 години не се е случвало това.

Поглеждайки назад в историята, доколкото, разбира се, могат да са достоверни моите наблюдения, вие ще кажете по-конкретно, самият патриарх Максим първо е бил наместник председател на Светия синод, така че това ли предстои първо?

Да.

Да бъде избран наместник.

Точно така. Ще трябва да се поемат нещата от някого. По устав това е старшият член от намаления състав. Това са четирима митрополити начело с патриарха, сега са четирима, старшият от тях да поеме ръководството на този намален оперативен състав на Светия синод, който ще свика Светия синод и синодът в пълния си състав или възможно пълния си състав, защото двамата митрополити от чужбина няма да пристигнат толкова скоро, ще избере наместник-председател на Светия синод, който да организира избора.

По новия устав, ако не се лъжа, трябва в 4-месечен срок, тоест до началото на март, да бъде избран новият патриарх на Българската православна църква. В нашата църква не се бърза. В някои други православни църкви това става до 40-ия ден от смъртта му. Обаче у нас процедурата е малко по-бавна за хубаво или за лошо. Тъй като началото на поста през другата година е към средата на март, вероятно преди началото на поста, може би в самото начало на март ще бъде проведен този избор. Така че ще бъдат поканени и представители на всички православни църкви, някои глави на църкви ще дойдат за случая, защото това е една възможност след самия избор и интронизация да се запознаят с бъдещия си колега, глава на поместна православна църква. Кандидати по принцип са всички, които отговарят на условията. Някои от тях могат да си направят отвод поради здравословни или други причини. Един от митрополитите няма възрастта - това е пловдивският митрополит Николай. Двама от митрополитите нямат стажа - това е пловдивският митрополит Николай и доростолският митрополит Амбросий. Така че останалите са потенциални кандидати. Но там вече ще се види как ще се развият нещата. Българската църква трябва да избере човек, който да утвърждава църквата, а не себе си, не свои амбиции да налага. И да се надяваме, че това ще стане.

Какъв образно казано ценз трябва да има бъдещият патриарх?

Всичко това се съобразява при избирането на митрополита. Щом е избран за митрополит, той има качествата да бъде и патриарх. Но към тези качества се добавят допълнителните изисквания на устава - да има 50-годишна възраст, тоест да не е млад, да е вече врял и кипял, а и да е прекипял, да е улегнал човек и освен това да има пет години стаж като митрополит, все пак да познава тази работа, дейността да ръководи една епархия, защото тук ще ръководи не само Софийската епархия, но ще ръководи и делата на цялата православна църква.

Вие, познавайки работата на Светия синод, очаква ли се да бъде избран с единодушие бъдещият патриарх или има различни предложения?

Единодушие не можем да очакваме, аз също не очаквам, а и не е необходимо, защото уставът предвижда все пак не пълно единодушие, а да има мнозинство. Това ще се постигне, разбира се, убеден съм в това. Не мога да кажа от сега кои ще бъдат кандидатите или по-скоро кои ще бъдат в тройката, която се избира от Светия синод, за да се предложи на Патриаршеския църковно-народен избирателен събор, но това ще си проличи по-нататък. А и е излишно точно в този момент да правим такива прогнози. Убеден съм, че ще бъде избран най-добрият, това е задължението и на патриаршеските избиратели и да се надяваме, че няма да се намесват някакви други фактори, други сили, както виждаме през последните години на митрополитски избори.

За добро или лошо не знам, но годината, която идва, е година на политически избори в България. Дано да не се смесят двете неща. Парламентарен вот предстои.

Да. Всяка уважаваща себе си власт желае вся власт за себя, както имаше един стар лозунг. Така че забелязваме, че някои правителства са малко по-тоталитарни от други, макар да живеем в демократична вече епоха и сигурно ще се опитат някои управляващи, пък и не само управляващи, разбира се, да се намесят в тези неща. Но пък дълг на митрополитите, на патриаршеските избиратели е - тези обикновени хора, да прощавате за израза - ще станат изключително важни в следващите месеци и се надявам да бъдат на висотата на своето задължение.

Какво предстои сега, след официалното обявяване на смъртта на патриарх Максим като църковен ритуал. Ще има ли поклонение?

Предполагам, че това ще стане. Няма да се бърза с опелото и погребението, защото ще трябва да бъдат поканени, и това предполагам ще стане в следващите часове, ще трябва да бъдат поканени главите на сестрите православни църкви, както се казва, ще дойдат също така предполагам и представители на неправославни църкви, които обаче уважават личността на патриарх Максим и искат да покажат уважение. Тоест нищо чудно да дойде специален представител на Ватикана, не просто с техния нунций тук да мине. Или пък някой от европейските протестантски църкви, с които поне в миналото Българската православна църква е развивала добри отношения. Всички те ще бъдат поканени, след като се уточни датата на самото опело и погребение. Това ще стане може би и чак в края на седмицата, даже може би събота и неделя да имат време и хората да пристигнат. Но това ще го решава Светият синод, който ще се свика ако не днес, то това ще се случи утре.