Ромни и Байдън гласуваха на изборите в САЩ, има дълги опашки пред избирателните секции
Ромни и Байдън гласуваха на изборите в САЩ, има дълги опашки пред избирателните секции / снимки: Reuters

Кандидатът на републиканците за президент на Съединените щати Мит Ромни и вицепрезидентът (на демократите) Джо Байдън гласуваха на президентските избори.

Ромни, който е основен съперник на президента демократ Барак Обама, упражни правото си на вот близо до дома си в Белмонт, в североизточния щат Масачузетс, предаде Асошиейтед прес. "Мисля, че знаете", отговори лаконично той на репортерските въпроси за кого е гласувал. Ромни упражни правото си на вот заедно със своята съпруга Ан.

Републиканският кандидат-президент ще продължи да агитира и днес, а вечерта ще пристигне в своя щаб в Бостън.

Джо Байдън гласува заедно със съпругата си Джил в училище в родния си град Уилмингтън, в североизточния щат Делауер, предаде ИТАР-ТАСС.

На двамата им се наложи да почакат на неголяма опашка, преди да упражнят правото си на вот, но това ни най-малко не огорчи вицепрезидента на САЩ. "Надявам се, че всички ще се възползват от своето право на глас. Това е велика чест", заяви Байдън. В отговор на репортерски въпрос, той каза, че не смята, че това е последният път, когато се бори за изборна длъжност.

Ако бъде преизбран днес, президентът Обама няма да има право да се бори за трети мандат на поста.

Джо и Джил Байдън бяха придружени до избирателната секция от своите син, дъщеря и 8-годишна внучка.

Кандидатът на републиканците за вицепрезидент на САЩ Пол Райън упражни правото си на вот в родния си град Джеймсвил, щата Уисконсин, в Средния запад на САЩ, предаде ДПА.

42-годишният Райън заведе две от децата си в избирателната секция, за да им покаже как се гласува. Той гласува заедно със своята съпруга Джана.

Президентът Обама упражни правото си на вот предсрочно още на 26 октомври. Той съобщи, че в изборния ден ще остане в дома си в Чикаго и не планира свързани с изборите прояви.

Ромни и Байдън гласуваха на изборите в САЩ има дълги опашки пред избирателните секции
netinfo

Дълги опашки се извиха пред избирателните секции на много места в Съединените щати, съобщи още ДПА. Избирателната активност е висока в ключови щати като Флорида и Вирджиния. Някои гласоподаватели чакаха по няколко часа, за да упражнят правото си на вот в предградия на столицата Вашингтон.

Жителите на щата Ню Джърси, който пострада тежко от супербурята Санди миналата седмица, имат право да гласуват по електронната поща или по факса. В съседния щат Ню Йорк, който също бе засегнат от природното бедствие, избирателите могат да гласуват в която избирателна секция си пожелаят, а не задължително там, където са регистрирани.

Президентските избори в Съединените щати започнаха с отварянето на избирателните секции в 9 щата, предаде Франс прес. Гласоподавателите започнаха да упражняват своето право на вот във Вирджиния, Кънектикът, Индиана, Кентъки, Мейн, Ню Хемпшър, Ню Джърси, Ню Йорк и Върмонт. Избирателните секции в останалите 41 щата ще отворят врати по-късно в съответствие с часовата зона.

Над 200 милиона граждани на САЩ имат право на глас.

Основни съперници на изборите са президентът демократ Барак Обама и републиканецът Мит Ромни.

Днес американците гласуват и в парламентарни избори, както и на редица местни референдуми. Пред избирателните бюра вече се оформят опашки. Например в Александия, щата Вирджиния, около 150 души чакаха на опашка въпреки студа пред избирателна секция, обособена в пожарникарска казарма.

По традиция първи гласуваха жителите на село Диксвил Ноч в Ню Хемпшър, припомня Франс прес. Там бюлетини пуснаха десетте записани в избирателния списък избиратели. За първи път в историята на това село и двамата кандидати спечелиха по равен брой гласове (5).

Няколко милиона американци вече гласуваха предварително. Всички щати предоставят тази възможност, благодарение на която избирателите могат да изпратят по пощата бюлетините си или да ги пуснат в урна преди 6 ноември, предава БТА.

Ромни и Байдън гласуваха на изборите в САЩ има дълги опашки пред избирателните секции
netinfo

Кандидатът на републиканците за президент на Съединените щати Мит Ромни и вицепрезидентът Джо Байдън гласуваха на президентските избори. Ромни, който е основен съперник на президента демократ Барак Обама, упражни правото си на вот близо до дома си в Белмонт, в североизточния щат Масачузетс, предаде Асошиейтед прес. "Мисля, че знаете", отговори лаконично той на репортерските въпроси за кого е гласувал.

Ромни упражни правото си на вот заедно със своята съпруга Ан. Републиканският кандидат-президент ще продължи да агитира и днес, а вечерта ще пристигне в своя щаб в Бостън.

Джо Байдън гласува в училище в родния си град Уилмингтън, в североизточния щат Делауер, предаде ДПА. Президентът Обама упражни правото си на вот предсрочно още на 26 октомври. Той съобщи, че в изборния ден ще остане в дома си в Чикаго и не планира свързани с изборите прояви.

Дълги опашки се извиха пред избирателните секции на много места в Съединените щати, съобщи още ДПА. Избирателната активност е висока в ключови щати като Флорида и Вирджиния. Някои гласоподаватели чакаха няколко часа, за да упражнят правото си на вот в предградия на столицата Вашингтон.

Жителите на щата Ню Джърси, който пострада тежко от супербурята Санди миналата седмица, имат право да гласуват по електронната поща или по факса. В съседния щат Ню Йорк, който също бе засегнат от природното бедствие, избирателите могат да гласуват в която избирателна секция си пожелаят, а не задължително там, където са регистрирани.

Изборите за президент са общи и непреки. Те се свикват на четири години, в първия вторник след първия понеделник на ноември. Социологическите анкети показват изравнена подкрепа за двамата кандидати за Белия дом - сегашния президент демократ Барак Обама, който се бори за втори мандат, и кандидата на републиканците, бившия губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни.

Изборните секции затварят по различно време в различните щати. Резултатът от изборите за президент обикновено става известен около 3.00 ч. по Гринуич (5.00 ч. българско време).

Вижте анкета по темата ТУК